Bir Taş Ocağında Görgül Yöntemler Kullanarak Şev Duraylılığının İncelenmesi


Ceylanoğlu A., Erdem B., Şengün B.

Uluslararası Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu 2022, Adana, Türkiye, 12 - 13 Mayıs 2022, ss.221-232

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.221-232
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Açık işletme madenciliğinde gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse ekonomik açılardan uygun şev geometrisinin planlanması ve uygulanması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, bir taş ocağında yerinde ölçüm ve gözlemler yapılarak şev duraylılığı incelenmiştir. RMR ve Q kaya kütlesi sınıflama sistemlerine yönelik ocağın basamak aynalarının değişik ölçüm noktalarında veriler ve ana kayadan temsili numuneler alınmıştır. Kütle ve malzeme özellikleri kullanılarak RMR ve Q kaya sınıflama sistemlerine göre çalışılan noktalar değerlendirilmiş ve MRMR ve Q-slope değerleri belirlenmiştir. Ocak koşulları, üretim yöntemi, kaya kütle/malzeme özellikleri ve şev duraylılığına yönelik çalışma sonuçları dikkate alınarak basamak yüksekliği, genişliği ve şev açısı belirlenmiştir. Bu çalışma sonuçları ışığında nihai genel şev açısının 55° olarak uygulanması önerilmiştir. 

In open pit mining, planning and application of proper slope geometry has of great importance from both occupational health and safety and economic points of view. In this study, slope stability was investigated by in-situ measurements and observations in a quarry mine. Data and representative rock samples for the RMR and Q rock mass classification systems were taken from the bedrock at different measurement points of bench faces in the mine. Using the mass and material properties, the studied points were evaluated according to the RMR and Q rock classification systems, and the MRMR and Qslope values were determined. The bench height, width and slope angle were determined by considering the pit conditions, production method, rock mass/material properties and the results of slope stability. In the light of this study results, it was suggested that the overall slope angle should be applied as 55°.