Embriyo Transferi ve Uygulanabilirliği


Creative Commons License

Uslu B. A., Narlıçay S.

Güncel-Pratik Veteriner Hekimlik El Kitabı 2, Uslu BA,Başbuğ O,Yurdakul İ, Editör, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas, ss.439-446, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  • Basıldığı Şehir: Sivas
  • Sayfa Sayıları: ss.439-446
  • Editörler: Uslu BA,Başbuğ O,Yurdakul İ, Editör
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Embriyo transferi; Hayvan ıslahında Suni Tohumlamadan sonra en fazla tercih edilen biyoteknolojik yöntemdir. Yüksek verim özelliklerine sahip dişi hayvanlardan süperovulasyon yöntemi ile bir seferde 10-15 oosit ovulasyonu ve akabinde bu oositlerin fertilize edilmesi ve genital kanalın yıkanması ile embriyo eldesi ve bu embriyonun diğer dişilere nakli ile yavru eldesini kapsayan bir yöntemdir. Suni tohumlamanın çok fazla uzmanlık istememesi, her hayvanda, her şartta uygulanabilmesi, ucuz ve pratik olması gibi avantajlarına karşın embriyo transferi belli bir seviyede uzmanlık isteyen, her hayvanda ve her şartta uygulanmayan, maliyetli ve zaman isteyen bir uygulama olması ile kısıtlı sayılarda kalmıştır. Gelişmiş ülkelerde pratik sahaya aktarımı rutin hale gelmişken Ülkemizde sadece bilimsel araştırmaların ötesine geçememiştir. Yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel yöntemin zorluğundan ziyade tam olarak anlaşılamamış olmasıdır. Yöntemi uygulamak isteyen veya öğrenen insanlar tüm sürüye uygulanacağını düşünerek maliyet hesabı sonrasında vazgeçmektedir. Yazılan bu bölümde embriyo transferinin en rantabl uygulama şeklinden bahsedilecektir.

Embryo transfer; It is the most preferred biotechnological method after Artificial Insemination in animal breeding. It is a method that includes ovulation of 10-15 oocytes at a time from female animals with high yield characteristics, followed by fertilization of these oocytes and washing the genital canal, and obtaining embryos by transferring this embryo to other females. Despite the advantages of artificial insemination, such as not requiring much expertise, being applicable in every animal under all conditions, being cheap and practical, embryo transfer has remained in limited numbers as it is a costly and timeconsuming application that requires a certain level of expertise, is not applied in every animal and under all conditions. While its transfer to the practical field has become routine in developed countries, it has not been able to go beyond just scientific research in our country. The biggest obstacle in front of its widespread use is that the method is not fully understood, rather than its difficulty. People who want to apply or learn the method think that it will be applied to the whole herd and give up after the cost calculation. In this section, the most profitable method of embryo transfer will be discussed.