Sivas Ana yemekleri


Özkan Önem E.

Uygulamalı Sivas Mutfağı, Yıldız Alim,Koç Hakan, Editör, Bayem Ajans Matbaacılık Ltd Şti., Sivas, ss.68-119, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Bayem Ajans Matbaacılık Ltd Şti.
  • Basıldığı Şehir: Sivas
  • Sayfa Sayıları: ss.68-119
  • Editörler: Yıldız Alim,Koç Hakan, Editör
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ana yemek kategorisi tüm dünyada etli yemekler olarak kabul görmektedir. Geleneksel Türk mutfağında ana yemekler içerisine kebaplar, köfteler ve sulu et yemekleri dahil edilmektedir. Sivas mutfağı ana yemeklerinde de et en önemli temel malzemedir. Ana yemeklerde etin yanı sıra tahıl, baklagil ve süt ürünlerinin de sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Sivas'ta ana yemeklerde etin yanında meyvelerin kullanıldığı reçetelerin bazıları da Selçuklulardan günümüze kadar korunabilmiştir. Sivasta içeriğinde et bulundurmayan, sadece tahıl, baklagil, süt ürünleri ve bazı sebzelerle hazırlanan yemekler de öğünlerde ana ürün olarak tüketilebilmektedir. Bu bölümde yöresel Sivas mutfağında ana yemek olarak tüketilen "analı kızlı köfte, Divriği pilavı, ekşili köfte, er,k aşı, etli ekmek, haşıl, hingel, içli köfte, keşkek, kızartma yahnisi, kuru fasulye, madımak yemeği, mumbar dolması, patatesli içli köfte, pehli, Sivas kellesi, Sivas köftesi, sulu köfte, tavşan içi, Tonus köftesi, üzümlü, ekşili dolma, yeşil fasulye kavurması ve yoğurtlu hingel" yemekleri tanıtılacaktır.