18. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Sakarya, Türkiye, 12 - 14 Aralık 2020, ss.232
Türkiye’de ekmek tüketimi birçok ülkeye kıyasla çok daha yüksektir. Bunun en çok görüldüğü şehirlerden
birisi de şüphesiz Gaziantep’tir. Bu coğrafyada geleneksel bir alışkanlık olan yemekleri ekmekle tüketme,
adeta bir gereksinim haline gelmiştir. Çalışmayla, Gaziantep mutfak kültüründe dürüm kültürünün
varlığı incelenmiştir. Literatüre Gaziantep’in dürüm algısı hususunda katkıda bulunulmuştur. Gastronomi
literatüründe yemekleri ekmeğe sararak yeme algısı üzerine yazılmış bir çalışma olmamasından dolayı, bu
konu tercih edilmiştir.
Çalışmada, sosyal bir bakış açısıyla ele alınan ‘Gaziantepli neden her şeyi ekmeğe sararak yer?’, ‘Dürüm
kültürü neden ortaya çıkmıştır?’ gibi sorulardan yola çıkılmıştır. Öncelikle, rastgele seçilen kişilere röportaj
yapılarak, dürüm kültürüyle alakalı literatürdeki eksiğin giderilmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Sonra ise araştırma sorusunu cevaplandırmak üzere nitel araştırma yöntemleri tercih edilmiştir. Veri toplama
aracı olarak sözlü görüşme tekniği ve yüz yüze anket tekniği uygulanmıştır. Çalışmada dürüm kültürünün
Gaziantepli kimliği ile yorumlanması amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Gaziantep ili; örneklem
ise il merkezi, Şehitkâmil ve Şahinbey ilçeleri olarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik
programında analiz edilmiştir.
450 kişi ile yapılan anketten elde edilen verilere göre katılımcılar arasında eğitim durumu arttıkça
dürüm tüketme oranı düşmüştür. Yöresel yiyecekleri dürüm şeklinde tüketme arzusu doğum yeri ile doğru
orantılı olduğu tespit edilmiştir. Birçok etken dürüm tüketme isteğini arttırsa da Gaziantepli katılımcılar
arasında vazgeçilmez bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar kelimeler: Gaziantep, Mutfak Kültürü, Dürüm, Ekmek.