Gaziantep Mutfağında Dürüm Kültürünün Yeri


Creative Commons License

Demircioğlu E.

18. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Sakarya, Türkiye, 12 - 14 Aralık 2020, ss.232

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.232
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Türkiye’de ekmek tüketimi birçok ülkeye kıyasla çok daha yüksektir. Bunun en çok görüldüğü şehirlerden

birisi de şüphesiz Gaziantep’tir. Bu coğrafyada geleneksel bir alışkanlık olan yemekleri ekmekle tüketme,

adeta bir gereksinim haline gelmiştir. Çalışmayla, Gaziantep mutfak kültüründe dürüm kültürünün

varlığı incelenmiştir. Literatüre Gaziantep’in dürüm algısı hususunda katkıda bulunulmuştur. Gastronomi

literatüründe yemekleri ekmeğe sararak yeme algısı üzerine yazılmış bir çalışma olmamasından dolayı, bu

konu tercih edilmiştir.

Çalışmada, sosyal bir bakış açısıyla ele alınan ‘Gaziantepli neden her şeyi ekmeğe sararak yer?’, ‘Dürüm

kültürü neden ortaya çıkmıştır?’ gibi sorulardan yola çıkılmıştır. Öncelikle, rastgele seçilen kişilere röportaj

yapılarak, dürüm kültürüyle alakalı literatürdeki eksiğin giderilmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

Sonra ise araştırma sorusunu cevaplandırmak üzere nitel araştırma yöntemleri tercih edilmiştir. Veri toplama

aracı olarak sözlü görüşme tekniği ve yüz yüze anket tekniği uygulanmıştır. Çalışmada dürüm kültürünün

Gaziantepli kimliği ile yorumlanması amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Gaziantep ili; örneklem

ise il merkezi, Şehitkâmil ve Şahinbey ilçeleri olarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik

programında analiz edilmiştir.

450 kişi ile yapılan anketten elde edilen verilere göre katılımcılar arasında eğitim durumu arttıkça

dürüm tüketme oranı düşmüştür. Yöresel yiyecekleri dürüm şeklinde tüketme arzusu doğum yeri ile doğru

orantılı olduğu tespit edilmiştir. Birçok etken dürüm tüketme isteğini arttırsa da Gaziantepli katılımcılar

arasında vazgeçilmez bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar kelimeler: Gaziantep, Mutfak Kültürü, Dürüm, Ekmek.