Simüle hasta uygulamasında öğrencilerin anamnez alma becerilerinin öğrenci, hasta ve öğretim üyesi gözünden değerlendirilmesi


Creative Commons License

Ağadayı E., Çetinkaya S., Karagöz N., Nemmezi Karaca S., Bozdoğan N.

8. International Trakya Family Medicine Congress, Edirne, Türkiye, 6 - 10 Mart 2019, ss.156-158

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Edirne
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.156-158
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Aim / Amaç:

Fakültemizde kullanılmakta olan simüle hasta uygulamasında öğrencilerin anamnez alma becerilerinin öğrenci, simüle hasta ve öğretim üyesi gözünden değerlendirilmesi amaçlandı.

Method / Yöntem:

Araştırmamız tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. 2017-2018 öğretim döneminde Dönem III öğrencisi olarak öğrenim gören 204 öğrenciden 110 tanesinin simüle hasta verilerinin incelenmesi yapıldı. 94 öğrencinin verileri devamsızlık, veri formlarındaki eksik veriler ve video kaydı sırasında oluşan aksilikler sebebiyle çözümleme aşamasının yapılamaması sebebiyle değerlendirmeye alınmadı. Öğrenciler, Simüle Hastalar İçin Öğrenci Değerlendirme Formu, Öğrenci Özdeğerlendirme Formu ve Öğretim Üyeleri İçin Öğrenci Değerlendirme Formu ile değerlendirildi. Araştırmada istatistiksel analizler için SPSS 18 paket programı kullanıldı. İki bağımlı grubun nonparametrik karşılaştırılması için Wilcoxon testi, ikiden fazla bağımlı grubun karşılaştırılmasında Friedman testi kullanıldı. Yanılma düzeyi 0.05 olarak alındı.

Results / Bulgular:

Simüle hastalar öğrencilerin tamamını çok iyi olarak değerlendirirken, 108 (%98,2)’i tekrar aynı hekime geleceğini belirtirken 2 (%1,8)’si belki gelebileceğini söyledi. Öğretim üyesi   değerlendirmesinde öğrencilerin 109 (%99,1)’u çok iyi olarak değerlendirilirken, 1 (%0,9)’i iyi olarak değerlendirildi. Öğrenci özdeğerlendirmesinde ise öğrencilerin 97 (%88,2)’si kendini çok iyi olarak değerlendirirken, 12 (%10,9)’si iyi, 1 (%0,9)’i orta olarak değerlendirdi. Öğretim üyeleri, öğrencilerin anamnez alma sırasında hastanın şikayetlerini irdeleme durumlarını da değerlendirdiler. Öğrenciler anamnez sırasında en çok şikayetin (ağrının) süresini sorgularken; en az şikayetin (ağrının) karakterini ve yayılımını sorguladıkları saptandı.

Conclusion / Sonuç:

Simüle hasta uygulaması tıp eğitiminde öğrencinin hekimlik ve iletişim becerilerinin farkındalığını artırmada oldukça önemli bir yöntemdir. Öğrencilerin gerek uygulama gerekse çözümle oturumlarında kendilerini ve arkadaşlarını izleyip değerlendirmele geribildirim almaları kişisel gelişimlerine katkı sağlamaktadır.