18. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Aralık 2020, ss.759-766
Türkiye’de ekmek tüketimi birçok ülkeye kıyasla çok daha yüksektir. Bunun en çok görüldüğü
şehirlerden birisi de şüphesiz Gaziantep’tir. Bu coğrafyada geleneksel bir alışkanlık olan yemekleri
ekmekle tüketme, adeta bir gereksinim haline gelmiştir. Çalışmayla, Gaziantep mutfak kültüründe
dürüm kültürünün varlığı incelenmiştir. Literatüre Gaziantep’in dürüm algısı hususunda katkıda bulunulmuştur.
Gastronomi literatüründe yemekleri ekmeğe sararak yeme algısı üzerine yazılmış bir
çalışma olmamasından dolayı, bu konu tercih edilmiştir.
Çalışmada, sosyal bir bakış açısıyla ele alınan “Gaziantepli neden her şeyi ekmeğe sararak yer?”,
“Dürüm kültürü neden ortaya çıkmıştır?” gibi sorulardan yola çıkılmıştır. Öncelikle, rastgele seçilen
kişilere röportaj yapılarak, dürüm kültürüyle alakalı literatürdeki eksiğin giderilmesine katkıda
bulunmak amaçlanmıştır. Sonra ise araştırma sorusunu cevaplandırmak üzere nitel araştırma yöntemleri
tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak sözlü görüşme tekniği ve yüz yüze anket tekniği
uygulanmıştır. Çalışmada dürüm kültürünün Gaziantepli kimliği ile yorumlanması amaçlanmıştır.
Araştırmanın evreni Gaziantep ili; örneklem ise il merkezi, Şehitkâmil ve Şahinbey ilçeleri olarak belirlenmiştir.
Elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik programında analiz edilmiştir.
450 kişi ile yapılan anketten elde edilen verilere göre katılımcılar arasında eğitim durumu arttıkça
dürüm tüketme oranı düşmüştür. Yöresel yiyecekleri dürüm şeklinde tüketme arzusu doğum yeri
ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir. Birçok etken dürüm tüketme isteğini arttırsa da Gaziantepli
katılımcılar arasında vazgeçilmez bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar kelimeler: Gaziantep, Mutfak Kültürü, Dürüm, Ekmek.