Gaziantep Mutfağında Dürüm Kültürünün Yeri


Creative Commons License

Demircioğlu E.

18. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Aralık 2020, ss.759-766

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.759-766
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Türkiye’de ekmek tüketimi birçok ülkeye kıyasla çok daha yüksektir. Bunun en çok görüldüğü

şehirlerden birisi de şüphesiz Gaziantep’tir. Bu coğrafyada geleneksel bir alışkanlık olan yemekleri

ekmekle tüketme, adeta bir gereksinim haline gelmiştir. Çalışmayla, Gaziantep mutfak kültüründe

dürüm kültürünün varlığı incelenmiştir. Literatüre Gaziantep’in dürüm algısı hususunda katkıda bulunulmuştur.

Gastronomi literatüründe yemekleri ekmeğe sararak yeme algısı üzerine yazılmış bir

çalışma olmamasından dolayı, bu konu tercih edilmiştir.

Çalışmada, sosyal bir bakış açısıyla ele alınan “Gaziantepli neden her şeyi ekmeğe sararak yer?”,

“Dürüm kültürü neden ortaya çıkmıştır?” gibi sorulardan yola çıkılmıştır. Öncelikle, rastgele seçilen

kişilere röportaj yapılarak, dürüm kültürüyle alakalı literatürdeki eksiğin giderilmesine katkıda

bulunmak amaçlanmıştır. Sonra ise araştırma sorusunu cevaplandırmak üzere nitel araştırma yöntemleri

tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak sözlü görüşme tekniği ve yüz yüze anket tekniği

uygulanmıştır. Çalışmada dürüm kültürünün Gaziantepli kimliği ile yorumlanması amaçlanmıştır.

Araştırmanın evreni Gaziantep ili; örneklem ise il merkezi, Şehitkâmil ve Şahinbey ilçeleri olarak belirlenmiştir.

Elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik programında analiz edilmiştir.

450 kişi ile yapılan anketten elde edilen verilere göre katılımcılar arasında eğitim durumu arttıkça

dürüm tüketme oranı düşmüştür. Yöresel yiyecekleri dürüm şeklinde tüketme arzusu doğum yeri

ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir. Birçok etken dürüm tüketme isteğini arttırsa da Gaziantepli

katılımcılar arasında vazgeçilmez bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar kelimeler: Gaziantep, Mutfak Kültürü, Dürüm, Ekmek.