Al7075 Oküler Gövde Yapısının AlSi10Mg Alaşımı Kullanarak Eklemeli İmalat İle Ağırlık Azaltımı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: RAMAZAN EVRENSEL

Danışman: Cem Ertek

Özet:

Eklemeli imalat teknolojileri; plastik, seramik ve metal malzemeler kullanılarak nesnelerin üç boyutlu (3B) dijital model verilerine göre nihai geometri elde edilene kadar parçanın katman katman imal edilmesi prensibine dayalı yöntemleri içerir. Bu yöntemlerin günümüzde sanat, yapı sektörü, medikal, enerji, otomotiv, havacılık ve uzay endüstrilerinde çok karmaşık geometrili mamulleri tek parça halinde ek işlemlere (kaynak, montaj gibi vb.) ihtiyaç duymadan imal edebilme, gözenekli ve boşluklu (topoloji optimizasyonu) yapılar oluşturarak ağırlık azaltma gibi avantajları sayesinde kullanımı gittikçe artmıştır.

Eklemeli imalat sektöründe kullanılan toz malzemeler arasında alüminyum ve alüminyum alaşımları otomotiv, savunma, havacılık ve uzay endüstrilerinde oldukça sık tercih edilmektedir.

Bu çalışma, eklemeli imalat teknolojileri, topoloji optimizasyonu ve alüminyum alaşımlarının savunma sanayiinde kullanımına yöneliktir. ASELSAN envanterinde bulunan bir tüfek dürbününün oküler gövdesinin ağırlığını azaltmak hedeflenmiştir. Mevcutta kullanılan oküler gövde Al7075-T6 malzemeden imal edilmektedir. Mevcut oküler gövdeyi eklemeli imalat yöntemi ile imal edebilmek için oküler gövdenin dış formunu değiştirmeden tasarım ve malzeme seçimi konusunda değişikliğe gidilmiştir. AlSi10Mg malzemenin kaynak edilebilir özelliği Al7075 malzemeye kıyasla daha iyi olduğundan dolayı yeni tasarım oküler gövde için AlSi10Mg malzeme seçilmiştir. Mevcut ile yeni tasarım oküler gövde, sonlu elemanlar yönteminden yararlanılarak analiz edilmiş, aynı sınır şartları ve yüklemeler altında mevcut oküler gövdeye kıyasla yeni tasarım oküler gövdede oluşan güvenlik kat sayısı değerinde iyileşme, deformasyon değerinde ise artış olduğu gözlemlenmiştir.