HİDROJEL KATKILI BETON MALZEMELERİN HAZIRLANMASI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: OKAN BAĞLAYAN

Danışman: Yasemin Işıkver

Özet:

Bu çalışmada poliakrilamid [PAAm], poli(akrilamid-2-akrilamido-2-metil-1-propansülfonik asit) [P(AAm-AMPSA)], poli(akrilamid-vinil sülfonik asit) [P(AAm-VSA)] ve i-karagenan/akrilamid [CR/AAm] hidrojellerinin hazırlanması, karakterizasyonlarının yapılması ve beton iç kürleme maddesi olarak performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Hidrojellerin ATR/FTIR ile spektroskopik, TGA ve DSC ile ısısal analizleri, SEM ile yüzey görüntü analizleri yapılmıştır. Hidrojellerin 25 oC’ de damıtık su, musluk suyu, 0.025 M NaCl çözeltisi, 0.025 M Ca(NO3)2 çözeltisi, 0.025 M Al2(SO4)3 çözeltisi ve erken yaş gözenek çözeltisinde şişme kinetiği denemeleri yapılmıştır. Şişme kinetiği sözde birinci derece ve sözde ikinci derece hız modelleri ile değerlendirilmiştir. Hidrojellerin 25 oC’ de pH=2-9 aralığındaki tampon çözeltilerde denge şişme denemeleri yapılmış ve pH geçiş noktaları belirlenmiştir.

Kontrol beton örnekleri ve hidrojel/çimento oranı % 0.1, 0.25, 0.5 olan hidrojel katkılı beton örnekleri hazırlanmış ve 3., 7. ve 28. günlerde basınç dayanım testleri yapılmıştır. Basınç dayanım testleri sonucunda priz süresi artışı ile tüm beton örneklerinde basınç dayanımının arttığı ve hidrojel katkılı beton örneklerinin basınç dayanımlarının kontrol örneklerinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca betonun basınç dayanımı üzerindeki maksimum iyileşmenin % 0.1 hidrojel katkısı ve P(AAm-VSA) > PAAm > CR/AAm > P(AAm-AMPSA) polimer türü sırasıyla olduğu görülmüştür.