Primipar kadınlarda sağlık okuryazarlığı ve emzirme tutumu arasındaki ilişki


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KÜBRA HAVVA TOKSOY

Danışman: Büşra Cesur

Özet:

Bu araştırma, doğum sonu dönemde olan annelerin sağlık okuryazarlığı ve emzirme tutumu arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Araştırma, tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın örneklemini; Sivas Numune Hastanesi Doğum Sonu servisinde yatmakta olan, çalışmaya alınma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden postpartum dönemde 311primipar kadınlar oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından 04.05.2018-20.07.2018 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemiyle Kişisel Bilgi Formu, Yetişkinler İçin Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri SPSS 22.0 programı ile değerlendirilmiştir. İstatiksel analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır.

Araştırmaya katılan kadınların %46,9’u 25-30 yaş grubunda olup, yaş ortalaması 25,3±4,2’dür. Kadınların %36,9’u lise mezunu, %56,9’u çalışmıyor, %80,7’si çekirdek aile yapısında, %61,4’ü ilde yaşıyor ve %56,6’sının ekonomik durumu orta düzey olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan kadınların sağlık okuryazarlığı ölçeği toplam puanı 12,1±3,9, emzirme tutumunu değerlendirme ölçeği toplam puanı ise 103,8±11,2 olarak bulunmuştur.

i

Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kadınların yaş, eğitim durumu, eş eğitim durumu, ekonomik durumu algılama, çalışma durumu, aile tipi, doğum haftası, emzirme sıklığı ve biberon kullanma bakımından Yetişkinler İçin Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlendi (p<0,05). Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği puanları bakımından; eğitim durumu, aile tipi, gebeliğin planlı olması, emzirme sıklığı ve eşin eğitimi değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunurken (p<0,05); yaş gruplarında anlamlı farklılık olmadığı saptanmıştır (p>0,05).

Sağlık okuryazarlığı ölçeği puanları ile emzirme tutumunu değerlendirme ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamaktadır (p>0,05). Sağlık okuryazarlığı düzeyinin emzirme tutumunu etkilemediği bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Primipar Kadınlar, Sağlık Okuryazarlığı, Emzirme Tutumu, Ebelik

ii