Katma Değer Vergisi İadesinin Önemi, İadeyi Doğuran İşlemler ve Sonuçları: Sivas İlinde Bir Araştırma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muhasebe, Finans Ve Bankacılık (Interdisipliner) Abd, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BEKİR TUTAŞ

Danışman: Said Alpagut Şenel

Özet:

Katma Değer Vergisi’nin temel mantığı yaratılan toplam katma değerin vergilendirilmesidir. Bir malı ya da hizmeti satın alan kişinin aldığı yere ödediği vergi türüdür. Katma Değer Vergisi iadesi ise vergiye tâbi olan mükelleflere devletin sunduğu bir teşvik ya da istisnai durumdur.

Muhasebe mesleği durağan değil sürekli değişen, kendini sürekli yenileyen bir meslek dalıdır. Meslek mensubunun kendini yenileyerek bilgi ve deneyimlerini sürekli güncelleme yapması gerekmektedir. Serbest muhasebeci mali müşavirlerin mevzuatı takip ederek mükelleflerine müşavirlik kimliğini ön plana çıkararak hizmet vermesi gerekmektedir. Mükelleflerini güncel konularda faaliyetleri hakkında bilgilendirmelidir.

Bu çalışmada, işletmelerin faaliyetlerinin hangisinde katma değer vergisi iadesi vardır, iadeli işlemler nelerdir, alış satış fatura kayıt işlemlerinden, iade tutarının işletmenin hesabına vergi dairesi tarafından yatırılmasına kadar geçen süre ve işlemler, meslek mensubunun dikkat etmesi gereken konular ele alınmıştır. Firmaların fazla ve yersiz ödenen katma değer vergisinin iadesiyle birlikte kendilerine sağladığı finansman desteği âdete finansal açısından can suyu olacaktır. Doğru işlemler ve yönlendirmelerle işletmeler katma değer vergisini yük olarak görmeyeceklerdir ve devletin sunduğu teşviklerden faydalanacaklardır.

Vergi mevzuatı açısından KDV iadeli işlemlerin takibi, firmaların ve ülkemizin devreden KDV sıkıntısının nasıl bir finansal kaynağa dönüştürüldüğü göstermektir. İşletmeler açısından ödenen KDV’nin iadesi ciddi fon açığını kapatacaktır. Doğru bilgi ile yapılan işlemlerin farkındalığı ile KDV iadeli işlemlerin verdiği avantajlar işletmelerin alımlarında oluşturduğu KDV’nin nasıl geri alınabildiği ele alınmıştır.

Anahtar kelimeler: Vergi, Katma Değer Vergisi, Müşavir