Akıllı kromatik eşleşme özelliği olan kompozit rezinlerin farklı pH değerlerindeki sıvılarda bekletilmesi sonrası oluşan yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimlerinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Diş Hekimliğinde Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYLİN OTUGÜZEL

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Fatih Öznurhan

Özet:

Çalışmamızda akıllı kromatik eşleşme özelliği olan rezin esaslı restoratif materyallerin farklı pH değerlerindeki sıvılarda bekletilmesinin, yüzey pürüzlülüğüne ve renk değişimlerine etkilerini karşılaştırmalı olarak incemek amaçlanmıştır.

Bu çalışmada üç farklı tip rezin esaslı restoratif materyal; Omnichroma (Tokuyama Dental, Tokyo, Japan), Vittra APS Unique (FGM Dental, Santa Catarina, Brazil), Charisma Diamond ONE (Heraeus Kulzer, Hanau, Germany) ve iki farklı polisaj sistemi; Clearfil Twist Dia (Kuraray Noritake Dental, Kurashiki, Japan), Super-Snap (Shofu Dental, Kyoto, Japan) kullanılmıştır. Her bir materyal grubu için 80 adet olmak üzere toplamda 240 örnek, 10 mm çap ve 2 mm kalınlıkta bir kalıp kullanılarak hazırlanmış ve pH değeri 6.74 olan yapay tükürük kontrol grubu olmak üzere Ph değeri 2.17 olan kola, pH değeri 2.85 portakallı gazoz ve pH değeri 2,94 olan aromalı soğuk çay olmak üzere 4 farklı sıvıda bekletilerek, başlangıç, 7.gün ve 14.günün sonundaki renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü değerlerindeki değişiklikler incelenmiştir. Örneklerin renk değerleri spektrofotometre ( VITA Easyshade Advance) ile yüzey pürüzlülükleri ise profilometre (Mitutoyo, Tokyo, Japonya) ile ölçülmüştür. Ayrıca her gruptan rastgele dört örnek seçilmiş ve aynı örnek üzerinden başlangıç ve 14.gün sonunda Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) ile alınan görüntüler kaydedilmiştir.

Çalışmada elde edilen veriler SPSS 22.0 programına yüklenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde parametrik test varsayımları yerine getirildiğinde (Kolmogorov-Simirnov) varyans analizi ile bağımsız iki gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ve bağımsız ikiden fazla gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken tek yönlü varyans analizi ve Tukey testleri kullanılmıştır. Parametrik test varsayımları yerine getirilemediğinde ise bağımsız iki gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken Kruskall-Wallis testi ve ikili gruplar arası karşılaştırma için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. İstatistiki yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır.

Anahtar kelimeler: Akıllı kromatik eşleşme, yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi, akıllı kompozit