Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2023
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MUSTAFA TOPRAK
Danışman: Nevcihan Gürsoy
Özet:
Bu çalışma Sivas ve yakın köylerinde üretilen çiğ sütler ile marketlerde
satışa sunulan pastörize ve UHT sütlerde Aflatoksin M1 varlığını tespit etmek
amaçlanmıştır. Herbirinde 14 adet olmak üzere toplamda 42 adet süt örneği
analiz edilmiştir. Aflatoksin M1 analizinde ELISA tekniği kullanılmıştır.
Tekniğin doğrulanması için her süt çeşidinden seçilen pilot numuneler ELISA
tekniğine paralel olarak HPLC yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda
çiğ sütlerin tamamında (%100) Aflatoksin M1 tespit edilmiş, değerleri
0,0086-0,0728 μg/L aralığında ve ortalama 0,0339 μg/L olarak belirlenmiştir.
Pastörize süt örneklerinin tamamında (%100) AFM1 tespit edilmiş, değerleri
0,0089-0,062 μg/L aralığında ve ortalama 0,0281 μg/L olarak belirlenmiştir. UHT
süt örneklerinin ise 12 (%85,72) adedinde AFM1 tespit edilmiş, değerleri
0,009-0,042 μg/L aralığında ve ortalama 0,0216 olarak belirlenmiştir. Çiğ
sütlerde 2 (%14,28) örnekte, Pastörize sütlerin 1 (%7,14) örneğinde, TGK’ de
belirtilen yasal limitin (0,05 μg/L) üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. UHT
sütlerin tamamı yasal mevzuata uygunluk göstermiştir. HPLC tekniği ile
çalışılam örneklerde 0,017 – 0,025 μg/L aralığında AFM1 toksini tespit
edilmiştir.