Çiğ, pastörize ve UHT sütlerde aflatoksin M1 oluşumlarının araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUSTAFA TOPRAK

Danışman: Nevcihan Gürsoy

Özet:

Bu çalışma Sivas ve yakın köylerinde üretilen çiğ sütler ile marketlerde satışa sunulan pastörize ve UHT sütlerde Aflatoksin M1 varlığını tespit etmek amaçlanmıştır. Herbirinde 14 adet olmak üzere toplamda 42 adet süt örneği analiz edilmiştir. Aflatoksin M1 analizinde ELISA tekniği kullanılmıştır. Tekniğin doğrulanması için her süt çeşidinden seçilen pilot numuneler ELISA tekniğine paralel olarak HPLC yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda çiğ sütlerin tamamında (%100) Aflatoksin M1 tespit edilmiş, değerleri 0,0086-0,0728 μg/L aralığında ve ortalama 0,0339 μg/L olarak belirlenmiştir. Pastörize süt örneklerinin tamamında (%100) AFM1 tespit edilmiş, değerleri 0,0089-0,062 μg/L aralığında ve ortalama 0,0281 μg/L olarak belirlenmiştir. UHT süt örneklerinin ise 12 (%85,72) adedinde AFM1 tespit edilmiş, değerleri 0,009-0,042 μg/L aralığında ve ortalama 0,0216 olarak belirlenmiştir. Çiğ sütlerde 2 (%14,28) örnekte, Pastörize sütlerin 1 (%7,14) örneğinde, TGK’ de belirtilen yasal limitin (0,05 μg/L) üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. UHT sütlerin tamamı yasal mevzuata uygunluk göstermiştir. HPLC tekniği ile çalışılam örneklerde 0,017 – 0,025 μg/L aralığında AFM1 toksini tespit edilmiştir.