Genetik ve Kalıtım, genlerin yapısı, işlevleri ve özellikleri ile kalıtımın özellikleri ile ilgilenen kaynakları içerir. Bu kategori aynı zamanda kalıtsal özellikleri, populasyon genetiğini, polimorfizmin sıklığı ve dağılımını ve kalıtsal hastalıkları ve replikatif sürecin bozukluklarını da ele almaktadır. Bu kategori, biyokimya ve moleküler biyolojiden, tek bir fonksiyonel birim olarak geni özel olarak vurgulaması ve genin organizmanın bir bütün olarak üzerindeki etkisi ile ayırt edilebilir.
Matematiksel ve Hesaplamalı Biyoloji, biyolojik problemler, süreçler ve sistemlerde veri analizi, modelleme ve bilgi yönetimini ele almak için matematiksel, istatistiksel ve hesaplama yöntemlerinin kullanımına ilişkin kaynakları içermektedir. Kapsanan alanlar arasında biyoistatistik, biyoinformatik, biyometri, biyolojik sistemlerin modellenmesi ve hesaplama biyolojisi bulunmaktadır.
Evrimsel Biyoloji, evrimin moleküler, doğal seleksiyon ve nüfus mekanizmalarına ilişkin kaynakları kapsar; türlerin ve ilgili grupların evrimi; Evrimsel ilişkilere dayanan organizmaların sınıflandırılması; ve soyu tükenmiş organizmaların biyolojisi ve ekolojisi.