AİDA ORTOPEDİ ROBOTU


Creative Commons License

Yurdakoş K. (Yürütücü), Tuna B., Bozdemir R.

Teknopark, 2022 - 2025

  • Proje Türü: Teknopark
  • Başlama Tarihi: Ocak 2022
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2025

Proje Özeti

Kırık ameliyatlarında iki yöntemle kırık yerine konulmaktadır: i) Açık ve ii) kapalı yöntem. Açık yöntemde enfeksiyon, geç iyileşme, kanama gibi birçok dezavantajlar olduğu için kapalı yöntem tercih edilmektedir. Ancak kapalı yöntemde ortopedi uzmanı ile başka bir sağlık çalışanı tarafından kırık olan bacak veya kolun çekilme sürecinde kemik uçlarının yerine gelmeme riskinin olması nedeniyle tatmin edici bir yöntem olmamaktadır. Dolayısıyla; a) kırığın tam olarak yerine gelmemesi, b) operasyon sırasında skopi röntgen cihazı kullanıldığından doktor, sağlık çalışanları ve hastanın aşırı dozda radyasyona maruz kalması, c) nozokomiyal enfeksiyon riskinin yüksek olması bu işlemin dezavantajlarıdır. Bu bağlamda, sağlık sektöründe teknolojinin bu denli geliştiği bir dönemde mevcut yöntemler son derece ilkel kalmaktadır.

Yukarıdaki dezavantajları ortadan kaldırmak için 2012 yılında proje olarak başlatılan ve prototipi tasarlanan AİDA ortopedi robotu, kemik kırık ameliyatlarında kırığı uzaktan kumanda ile ameliyat odasından farklı bir odadan/bölmeden yerine koyabilen bir robottur. KOSGEB’den destek alınarak uluslararası incelemeli patenti temin edilmiştir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulundan (30/06/2017 tarihli ve 2017/28 karar nolu) gerekli izin alınarak, 2017/28 nolu “Robot yardımlı kırık redüksiyonu-Koyun femurlarında deneysel çalışma” 05/11/2017 tarihinde Deney Hayvan Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEHAM) başarı ile tamamlanmıştır.

AİDA ortopedi robotu ile yapılan hayvan deneyleri sonucunda şu avantajlar belirlenmiştir:

·         Kırık kemiği anatomik ve mükemmel bir şekilde yerine koymaktadır.

·         Kemik uçlarını birleştirmek için gerekli olan kuvveti uzaktan kumanda ile kontrollü olarak uygulama imkânı sağlamaktadır.

·         İşlem sırasında ameliyatı yapan ekip radyasyon almamaktadır. Çünkü ameliyat odasından farklı bir odadan operasyon tamamlanmaktadır. Bu durum kanser riskini ortadan kaldırmaktadır.

·         Ameliyat süresini 1,5-2 saatten, 20 dakikaya düşürmektedir.

·         Hastanın aldığı radyasyon 1/4 oranında azalmaktadır.

·         Nozokomiyal enfeksiyonu minimize etmektedir.

·         Kırığın iyileşme süresini kısaltmaktadır.

AYRICA;

·         Yerli üretim olması nedeniyle yurt dışına ihraç edildiğinde Türkiye'nin uluslararası düzeyde rekabet gücünü ve ulusal düzeyde de kişi başına düşen milli gelirini artıracaktır.

·         Üretim aşamasında ulusal düzeyde istihdam yaratacaktır.

·         Sağlık sektöründeki teknolojik gelişmelere ve hastanelerde kullanılan medikal cihazlara artı değer katarak medikal turizmini doğrudan etkileyecek; çok sayıda hasta kendi ülkesinde Aida robotunun sağlamış olduğu teknolojik imkanlardan faydalanamayacağı için Türkiye'yi tercih edecektir.

Ancak insan üzerinde klinik çalışma için uygun bir prototip olmadığını belirten Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, robotun EMC/EMI elektriksel testlerden geçmiş bir şekilde medikal standartlara uygun olarak prototipinin yeniden tasarlanmasını öngörmüştür.

Bu bağlamda aşağıdaki yöntemlerin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır:

Yöntem 1: Araştırmacı tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi DEHAM’da hayvan deneyleri tamamlanmış ve belgeleri ekte sunulmuş olan AİDA ortopedi robotunun, TİTCK tarafından klinik araştırma için istenilen “medikal tıbbi cihaz prototipi”nin yapılması.

Bu aşamada proforma faturası temin edilerek hizmet alım yoluyla gerçekleştirilecek adımlar şunlardır:

a)     AİDA ortopedi robotu endüstriyel tasarımı,

b)     AİDA ortopedi robotu otomasyon sistemi,

c)     AİDA ortopedi robotu kullanıcı arayüzü yazılımı,

d)    AİDA ortopedi robotu imalatıdır.

 

Yöntem 2: AİDA ortopedi robotunun ameliyathane ortamı uygunluğu için hizmet alım yoluyla EMC/EMI elektriksel testler gerçekleştirilecektir.

Yöntem 3: Hizmet alım yoluyla CE belgesinin temin edilmesidir.

Üç firmadan proforma fatura alınacak ve TÜSEB tarafından uygun görülen bir firmadan hizmet alım yoluyla CE belgesi temin edilecektir.

Yöntem 4’ün; Yöntem 1, 2 ve 3 gerçekleştirildikten sonra “KL 2020-KL-01 KLİNİK ARAŞTIRMA PROJELERİ ÇAĞRISI”na başvuru yapılarak tamamlanması planlanmıştır.

Yöntem 4: Klinik araştırmalar yapılacaktır. Bu adıma başlarken üniversitenin “Klinik Araştırmalar Etik Kurulu”ndan onay alınacaktır.

Bu adım Ortopedi uzman hekim(leri) tarafından gerçekleştirilecek olup, aşamalar şunlardır:

a)     Araştırma evren, örneklem ve analiz yöntemlerinin belirlenmesi: Araştırmanın evrenini, Temmuz-Aralık 2022 döneminde Samsun Gazi Devlet Hastanesi ve T.C. Sağlık Bilimler Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servislerine femur, tibia, kol ve önkol kırıkları ile başvuran hastalar oluşturmaktadır.  Örnekleme alınacak hastalar, Gereli ve ark. (2010) tarafından yapılan çalışma referans alınarak; alpha=0.05, power=0.80 ve effect size=0.83 koşulunda G*Power 3.1.9.7 programı (Faul et al 2007) kullanılarak kontrol grubunda 18, deney grubunda 20 olmak üzere toplam 38 kişi olarak belirlenmiştir.

Verilerin standart normal dağılım uygunluğu Kolmogrow-Simirnov testi ile belirlenecektir. Nicel verilerin karşılaştırılmasında Independent-Samples t-testi, gruplar arasındaki farkın değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi uygulanacak olup, p<0.05 düzeyi anlamlı olarak kabul edilecektir. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 20 programı kullanılacaktır.

b)     Araştırma kapsamındaki hastalar sigorta ettirilerek güvence altına alınacaktır.

c)     Araştırma kapsamına dahil edilen hastaların tedavisi için normal prosedür (ameliyat öncesi hazırlık, anestezi onayı vb.) başlatılacaktır.

d)    Araştırma kapsamındaki hastalara ameliyat öncesi bilgi verilerek "Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu" imzalatılacak ve hasta çalışmaya dâhil edilecektir.

e)     Araştırma kapsamındaki hastalar bilgilendirildikten sonra hangi yöntemle (klasik yöntem elle veya AİDA ortopedi robotu) ameliyat olmak istedikleri sorulacak ve tercih kendilerine bırakılacaktır.

f)      Kontrol grubu (1. Grup) 18 hastaya klasik yöntem elle skopi cihazı altında redüksiyon, deney grubu (2. Grup) 20 hastaya ise AİDA ortopedi robot yardımlı redüksiyon yapılacaktır.

g)     Her iki grubun ameliyat öncesi ve sonrası nörovasküler muayenesi yapılacaktır.

h)     Ameliyat masasına yatan 1’inci grup hastanın kırık olan kemiğine eksternal fiksatör uygulamasında rutin olarak kullanılan; 3'ü kırığın proksimaline, diğer 3'ü ise kırığın distaline olmak üzere 6 adet şanz çivisi yerleştirilecektir. Ameliyatı yapan ortopedi uzman hekimi skopi cihazı eşliğinde kırığın redüksiyonunu yapacak ve eksternal fiksatörü yerleştirecektir. Tespit sonrası skopi cihazından elde edilen görüntüler ve kırığı yerine koyma işlemi süre olarak kaydedilecektir.

i)       Ameliyat masasına yatan 2’inci grup hastanın kırık olan kemiğine 1’inci grupta olduğu gibi; 3'ü kırığın proksimaline, diğer 3'ü ise kırığın distaline olmak üzere 6 adet şanz çivisi yerleştirilecektir. Bu işlem sonrasında, 1’inci gruptan farklı olarak şanz çivileri AİDA ortopedi robotunun kollarına bağlanacaktır. Ameliyatı yapan ortopedi uzman hekimi ve ekipte görevli sağlık çalışanları ameliyathane odasının dışına çıkacak ve yan taraftaki odadan kumanda ederek skopi cihazın eşliğinde kırığı redükte edecektir. Bir sonraki adımda ise cerrah skopi cihazını kapatarak eksternal fiksatörle çivileri tespit edecek ve robotun kollarını çivilerden ayıracaktır. Tespit sonrası skopi cihazından elde edilen görüntüler ve kırığı yerine koyma işlemi süre olarak kaydedilecektir.

j)       Ortopedi uzman hekimi ameliyatı sonlandıracaktır.

k)     1’inci ve 2’inci grup hastalar için röntgen sonuçları tarafsız ortopedi uzman hekimleri tarafından incelenerek, kırık uçlar arasındaki mesafe “milimetre” olarak ölçülüp kaydedilecektir.

l)       1’inci ve 2’inci grup hastalar için gerçekleştirilen operasyon sırasında, ameliyat ekibinin radyasyona maruz kalıp kalmadığı incelenecektir (operasyon sırasında hasta başında bulunmamaları radyasyona maruz kalmadıklarını gösterir).

m)   1’inci ve 2’inci grupta yer alan hastalara ait operasyon sonuçlarından elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilecektir.