Türk Mutfağında Coğrafi İşaretli Lezzetler, Mustafa Işkın, Editör, Nobel Yayınevi, Ankara, ss.255-326, 2020
Bir bölgeye veya yöreye özgü ürünler için coğrafi işaret alınması, aslında söz konusu ürünlerin sürdürülebilirliği açısından büyük bir öneme
sahiptir. Çünkü coğrafi işareti alınan ürünlerin içerikleri tescillendiği için bir bakıma arşivlenmiş olmaktadır. Böylelikle coğrafi işareti alınan ürün-
lerin içeriklerinde değişiklik yaparak ve coğrafi işareti alınan ürün ile aynı ismi kullanarak ürün üretilmesi mümkün olmamaktadır. Bu durumda
aslında yöreye, bölgeye, alana veya ülkeye ait olan özellikli ürünlerin niteliklerini kaybetmeden sürekliliklerini sağlamak mümkün olmaktadır. Özellikli ve özgün ürünlerin coğrafi işaretini alma sürecinde, ürünün içeriği, diğer ürünlerden ayırt edilmesini sağlayan özellikleri ve hangi yöreye ait olduğuna ilişkin kanıtlar coğrafi işaret alma sürecinin değerlendirilmesini yapan kurum tarafından denetlenmekte ve doğrulanmaktadır. Yapılanndenetlemeler sonucunda ürünün orijinal içeriği tescil edilmektedir. Tescili gerçekleştirilen ürünler coğrafi işaret alabilmektelerdir.