İç Anadolu Bölgesi


Özkan Önem E.

Türk Mutfağında Coğrafi İşaretli Lezzetler, Mustafa Işkın, Editör, Nobel Yayınevi, Ankara, ss.255-326, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Nobel Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.255-326
  • Editörler: Mustafa Işkın, Editör
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bir bölgeye veya yöreye özgü ürünler için coğrafi işaret alınması, aslında söz konusu ürünlerin sürdürülebilirliği açısından büyük bir öneme

sahiptir. Çünkü coğrafi işareti alınan ürünlerin içerikleri tescillendiği için bir bakıma arşivlenmiş olmaktadır. Böylelikle coğrafi işareti alınan ürün-

lerin içeriklerinde değişiklik yaparak ve coğrafi işareti alınan ürün ile aynı ismi kullanarak ürün üretilmesi mümkün olmamaktadır. Bu durumda

aslında yöreye, bölgeye, alana veya ülkeye ait olan özellikli ürünlerin niteliklerini kaybetmeden sürekliliklerini sağlamak mümkün olmaktadır. Özellikli ve özgün ürünlerin coğrafi işaretini alma sürecinde, ürünün içeriği, diğer ürünlerden ayırt edilmesini sağlayan özellikleri ve hangi yöreye ait olduğuna ilişkin kanıtlar coğrafi işaret alma sürecinin değerlendirilmesini yapan kurum tarafından denetlenmekte ve doğrulanmaktadır. Yapılanndenetlemeler sonucunda ürünün orijinal içeriği tescil edilmektedir. Tescili gerçekleştirilen ürünler coğrafi işaret alabilmektelerdir.