GIDA KATKI MADDELERİNİN GUT (BAĞIRSAK) MİKROBİYOTASIÜZERİNE BİR ROLÜ OLABİLİR Mİ?


Creative Commons License

Çavdar M., Çavdar M.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ 3. TARIM VE GIDA KONGRESİ, Sivas, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2017, ss.165-166

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sivas
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.165-166
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gut (bağırsak)mikrobiyotası çok sayıda ve çeşitlilikte mikroorganizma tarafından oluşturulmuş kompleks ve dinamik bir ekosistemdir. Beslenme biçimindeki değişiklikler, spesifik fonksiyonel gıdaların ve prebiyotik, probiyotiklerin alımı bağırsak mikrobiyotasını hedef alarak konakçı metabolizmasını olumlu şekilde etkileme potansiyeline sahiptir. Stres, yaş, egzersiz veya iklim koşulları gibi çeşitli besin kaynaklı olmayan faktörler insanlarda GM çeşitliliğini ve dengesini önemli ölçüde etkileyebilmektedirler. Bunlara ek olarak küçük çaptaki gıda bileşenleri ve gıda katkı maddelerinin bağırsak mikrobiyotasının spesifik bileşenlerini modüle etme yeteneği bilinen bir gerçekliktir. Yirminci yüzyılın ortalarından itibaren işlenmiş gıdaların çoğunda raf ömrü, tat, doku ve stabiliteyi geliştirmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılan gıda katkı maddeleri insanların günlük beslenmelerinde önemli değişikliklere yol açmıştır. Yürütülen son çalışmalarda yapay tatlandırıcılar ve gıda emülgatörleri kullanımının GM kompozisyonunu etkilediği ve metabolik sendrom gelişimine temel hazırlayan bazı bağırsak rahatsızlıklarına ve inflamasyona yol açabileceği bildirilmiştir. Chassaing ve ark. karboksimetilselüloz (CMC) ve polisorbat 80 (E 433) gibi iki gıda emülgatörünün farelerin ince bağırsaklarında bakterilerin büyümesini teşvik ettiği ve bağırsak epitelindeki bakterilerin translokasyonunu kolaylaştırdığını göstermişlerdir. Bu konudaki öncü niteliğindeki diğer bir çalışmada, 12 hafta boyunca Splenda'ya maruz kalmanın faydalı bakterileri azaltarak bağırsak mikrobiyota kompozisyonunu önemli ölçüde değiştirdiğini ve ratlarda ağırlık artışıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, küçük çaptaki gıda bileşenlerinin ve gıda katkı maddelerinin GM üzerine olan etkisinin önemi yeterli dikkati çekememektedir. Bu yüzden gıda katkı maddelerinin insan GM üzerindeki etkileri hakkında derinlemesine araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Gut microbiota is a complex and dynamic ecosystem formed by numerous and diverse microorganisms. Changes in dietary patterns, and specific functional foods, prebiotics or probiotics intake, have the potential to favorably influence host metabolism by targeting the GM.Various non-nutritional factors such as stress, age, exercise or climatic conditions can also dramatically affect the human GM diversity and equilibrium. Additionally, the ability of minor food components and additives to modulate specific components of the GM has been acknowledged. An important change in human diets since the mid-twentieth century is the increasing consumption of food additives that are incorporated into almost all processed foods, often to aid stability, shelf-life, taste and texture improvement, particularly in processed foods. Recent studies have demonstrated that the consumption of non-nutritive sweeteners (NNS) and dietary emulsifiers (DEs) can alter the GM, resulting in intestinal disturbance and inflammation, favoring the development of the metabolic syndrome (8).Chassaing et al. showed that two DEs, such as carboxymethylcellulose(CMC) and polysorbate 80(E 433), promoted the growth of bacteria in the small intestine of rats and facilitated the translocation of bacteria in the intestinal epithelium.Pioneer work showed that 12 weeks of exposure to Splenda significantly altered the GM composition by decreasing beneficial bacteria and was associated with weight gain in rats. Consequently, the attention paid to the effect of minor food constituents, food additives on the GM has received less attention. There is a profound need for more in-depth investigations into the effects on the human GM of the food additives.