ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN NARGİLE İÇME PROFİLLERİ VE NARGİLENİN SAĞLIĞA OLAN ETKİLERİNE YÖNELİK ALGILARI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Betül Esra ÇERİK

Danışman: Semra Kocataş

Özet:

Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin nargile içme prevalansı ve nargilenin sağlığa olan etkilerine yönelik algılarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.

Araştırma, kesitsel tiptedir. Araştırmanın örneklemini bir üniversitede öğrenim görmekte olan 625 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, sigara ve nargile kullanma davranışıyla ilgili özelliklerinin yer aldığı Kişisel Bilgi Formu ve Çakmak ve Çınar (2014) tarafından geliştirilmiş Nargilenin Sağlığa Etkileri Algı Ölçeği kullanılmış, veriler yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır.

Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programında tanımlayıcı testler, ortalama ve Pearson Momentler Çarpımı, Dunnet T3 Post Hoc testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi kullanılarak değerlendirilmiştir.

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin %40’ının yaşamı boyunca toplam 100 adet  (5 paket) sigara içtiği, %37.3’ünün halen sigara içtiği, sigara içenlerin %39.5’inin orta düzeyde bağımlı olduğu, %32.2’sinin nargile içtiği, erkeklerde nargile kullanımının %41.5, kadınlarda ise %22.7 olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin Nargilenin Sağlığa Etkileri Algı Ölçeği puan ortalamasının 60.83±9.96 olduğu bulunmuştur. Nargile içmeyenlerin Nargilenin Sağlığa Etkileri Algı Ölçeğinden aldıkları puan ortalamalarının (62.53±9.70) nargile içenlerin puan ortalamalarından (57.45±9.83) yüksek olduğu ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Çalışma bulgularına göre nargile ve sigara kullanan gençlerin nargilenin sağlığa etkileri ile ilgili algılarının kullanmayanlara göre daha düşük olduğu belirlendi. Genelde birinci basamak sağlık çalışanlarına özelde ise bir sağlık eğiticisi olan halk sağlığı hemşirelerine nargile bağımlılığını önlemede önemli rol ve sorumluluklar düşmektedir. Halk sağlığı hemşirelerinin gençleri, aileleri ve toplumu nargilenin zararları hakkında bilgilendirmeleri ve konu ile ilgili farkındalıklarını arttırmaları önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Tütün, nargile, üniversite öğrencisi, hemşirelik, prevalans