Eğitim Bilgileri
2005 - 2010
2005 - 2010Doktora
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
2002 - 2005
2002 - 2005Yüksek Lisans
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
1993 - 1997
1993 - 1997Lisans
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2010
2010Doktora
Çay işlemede teanin miktarının değişimi
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2005
2005Yüksek Lisans
Asma yaprağı klorofilinin degradasyon kinetiğinin belirlenmesi
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Araştırma Alanları
Gıda Teknolojisi
Meyve, Sebze, Kuruyemiş Teknolojisi
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorProf. Dr.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim
2021 - 2024
2021 - 2024Doç. Dr.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim
2018 - 2021
2018 - 2021Doç. Dr.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2013 - 2018
2013 - 2018Yrd. Doç. Dr.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2010 - 2013
2010 - 2013Araştırma Görevlisi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2002 - 2010
2002 - 2010Araştırma Görevlisi
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2001 - 2002
2001 - 2002Araştırma Görevlisi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2000 - 2001
2000 - 2001Öğretim Görevlisi
Giresun Üniversitesi, Şebinkarahisar Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
Yönetimsel Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorBölüm Başkanı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim
Verdiği Dersler
Yüksek Lisans
Yüksek Lisans
Fonksiyonel Gıdalar
Gıdalarda Doğal Renk Maddeleri ve Üretim Süresince Değişimi
Seminer Dersi
Minimal İşlenmiş Gıdalar
Uzmanlık Alan Dersi
FONKSİYONEL GIDALAR
GIDALARDA RENK MADDELERİ VE ÜRETİM SÜRESİNCE DEĞİŞİMİ
MİNİMAL İŞLENMİŞ GIDALAR
Tez Çalışması
Lisans
Lisans
Meyve-Sebze İşleme Teknolojisi
Kütle ve Enerji Denklikleri
Gıda Ambalajlama Teknolojisi
Meyve-Sebze İşleme Teknolojisi
Hububat Teknolojisi
Kütle ve Enerji Denklikleri
Hububat Teknolojisi
Gıda Ambalajlama Teknolojisi
KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİ
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
GIDA AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ
HUBUBAT TEKNOLOJİSİ
Temel İşlemler Laboratuvarı
Temel İşlemler Laboratuvarı
Kütle ve Enerji Denklikleri
Kütle ve Enerji Denklikleri
Yönetilen Tezler
2019
2019Yüksek Lisans
Farklı sıcaklıklarda kurutmanın madımak bitkisinin (Polygonum cognatum) kuruma kinetiği ve bazı kalite parametreleri üzerine etkisi
Sarı F. (Danışman)
E.UĞUR(Öğrenci)
2018
2018Yüksek Lisans
Mikrodalga ile kurutulmuş kereviz (Apium graveolens L.) yapraklarının kuruma hızının ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi
Sarı F. (Danışman)
E.KÖMÜŞ(Öğrenci)
Makaleler
Tümü (33)
SCI-E, SSCI, AHCI (20)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (21)
ESCI (1)
Scopus (20)
TRDizin (7)
Diğer Yayınlar (8)
2025
20251. Impact of Ohmic Heating and Ultrasound Pretreatments on Oil Absorption and Other Quality Parameters of Fried Potato
SARI F., İNCEDAYI B., TÜRKMEN EROL N., Akpinar P., ÇOPUR Ö. U.
Potato Research
, cilt.68, sa.1, ss.111-125, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20242. A beetroot-based beverage produced by adding Lacticaseibacillus paracasei: an optimization study
DURUKAN G., SARI F., KARAOĞLAN H. A.
QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS AND FOODS
, cilt.16, sa.3, ss.10-24, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20243. Bioactive compounds of fresh tea shoots plucked in different seasons: optimization of extraction of polyphenols
Chebbi H., TÜRKMEN EROL N., İNCEDAYI B., SARI F.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.18, sa.6, ss.4192-4203, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20244. Production of red beetroot juice by different methods: Kinetics of microbial growth, sugar consumption, and acid production
Duyar S. M., Sarı F., Karaoğlan H. A.
HELIYON , cilt.10, sa.9, ss.1-11, 2024 (SCI-Expanded)
2024
20245. A comparative study of electrical and conventional pre-treatments for quality assessment of hot air dried green bell pepper
TÜRKMEN EROL N., İNCEDAYI B., SARI F., ÇOPUR Ö. U.
Food Science and Technology International
, cilt.30, sa.3, ss.185-196, 2024 (SCI-Expanded)
2024
20246. Degradation kinetics of betalains in red beetroot juices throughout fermentation process and storage
Duyar S. M., SARI F., KARAOĞLAN H. A.
Italian Journal of Food Science
, cilt.36, sa.4, ss.229-239, 2024 (SCI-Expanded)
2023
20237. Mikrodalga ile Kurutulmuş Kereviz Yapraklarının (Apium graveolens L.) Kuruma Hızının ve Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi
Kömüş E., SARI F.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
, cilt.26, sa.5, ss.1135-1145, 2023 (ESCI, TRDizin)
2023
20238. Microbial Evaluation of Fermented Beetroot Juice Produced by Probiotic Lacticaseibacillus paracasei
Durukan G., Sarı F., Karaoğlan H. A.
Journal of Raw Materials to Processed Foods , cilt.4, sa.1, ss.1-9, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
20229. Determination of drying kinetics and color values of Tragopogon reticulatus Boiss. dried by microwave
SARI F., UÇAR SÖZMEN E.
Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi , cilt.1, sa.2, ss.51-56, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202210. Biologic Activities of Different Extracts of Coronilla parviflora Moench Flowers
UÇAR SÖZMEN E., SARI F., ERUYGUR N.
Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi , cilt.1, sa.2, ss.57-61, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202211. OPTIMIZATION OF POLYPHENOL EXTRACTION FROM CHESTNUT WASTE PRETREATED BY OHMIC HEATING USING BOX-BEHNKEN DESIGN
Türkmen Erol N., İncedayı B., Sarı F., Çopur Ö. U.
LATIN AMERICAN APPLIED RESEARCH , cilt.52, sa.2, ss.173-179, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202212. Farklı Sıcaklıklarda Kurutulmuş Madımak Bitkisinin (Polygonum cognatum Meisn.) Kuruma Hızının ve Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi
Uğur E., Sarı F.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , cilt.22, sa.5, ss.1051-1060, 2022 (TRDizin)
2022
202213. Valorization of agricultural by-product: Optimization of alcohol-based extraction of polyphenols from chestnut peel using Box-Behnken Design
TÜRKMEN EROL N., Incedayi B., Sari F., ÇOPUR Ö. U.
INTERNATIONAL FOOD RESEARCH JOURNAL
, cilt.29, sa.1, ss.86-97, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202114. MATHEMATICAL MODELLING OF HOT AIR DRIED APPLE AND EFFECTS OF VARIETY, SHAPE AND TEMPERATURE ON DRYING BEHAVIOR AND QUALITY CHARACTERISTICS
Sari F.
LATIN AMERICAN APPLIED RESEARCH
, cilt.51, sa.4, ss.301-307, 2021 (SCI-Expanded)
2020
202015. Nar Kabuğundan Pektin Ekstraksiyonu
SARI F., BİRLİK T.
Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology , cilt.8, sa.5, ss.1043-1052, 2020 (Hakemli Dergi)
2016
201616. THE COPIGMENTATION EFFECT OF DIFFERENT PHENOLIC ACIDS ON BERBERIS CRATAEGINA ANTHOCYANINS
SARI F.
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
, cilt.40, sa.3, ss.422-430, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2013
201317. Changes in theanine and caffeine contents of black tea with different rolling methods and processing stages
Sari F., Velioglu Y. S.
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
, cilt.237, sa.2, ss.229-236, 2013 (SCI-Expanded, Scopus)
2011
201118. Effects of particle size, extraction time and temperature, and derivatization time on determination of theanine in tea
Sari F., Velioglu Y. S.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
, cilt.24, sa.8, ss.1130-1135, 2011 (SCI-Expanded, Scopus)
2010
201019. Çay ve sağlık
SARI F., VELİOĞLU Y. S.
Gıda Teknolojisi , ss.63-66, 2010 (Hakemsiz Dergi)
2010
201020. Polyphenols alkaloids and antioxidant activity of different grades Turkish black tea
TÜRKMEN EROL N., SARI F., VELİOĞLU Y. S.
Gıda , sa.35, ss.161-168, 2010 (TRDizin)
2009
200921. Antioxidant and Antibacterial Activities of Various Extracts and Fractions of Fresh Tea Leaves and Green Tea
Erol N. T., Sari F., Polat G., Velioglu Y. S.
TARIM BILIMLERI DERGISI-JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES
, cilt.15, sa.4, ss.371-378, 2009 (SCI-Expanded, Scopus, TRDizin)
2009
200922. Green and roasted mate: phenolic profile and antioxidant activity
Erol N. T., Sari F., Calikoglu E., Velioglu Y. S.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY
, cilt.33, sa.4, ss.353-362, 2009 (SCI-Expanded, Scopus, TRDizin)
2009
200923. Factors affecting polyphenol content and composition of fresh and processed tea leaves
TÜRKMEN EROL N., SARI F., VELİOĞLU Y. S.
Akademik Gıda , sa.76, ss.29-40, 2009 (TRDizin)
2007
200724. Total polyphenol, antioxidant and antibacterial activities of black mate tea
Sari F., Turkmen N., Polat G., Velioglu Y. S.
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH
, cilt.13, sa.3, ss.265-269, 2007 (SCI-Expanded)
2007
200725. Effect of extraction conditions on measured total polyphenol contents and antioxidant and antibacterial activities of black tea
Turkmen N., Velioglu Y. S., Sari F., Polat G.
MOLECULES
, cilt.12, sa.3, ss.484-496, 2007 (SCI-Expanded)
2006
200626. Effects of prolonged heating on antioxidant activity and colour of honey
Turkmen N., Sari F., Poyrazoglu E., Velioglu Y.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.95, sa.4, ss.653-657, 2006 (SCI-Expanded)
2006
200627. Effects of cooking methods on chlorophylls, pheophytins and colour of selected green vegetables
Turkmen N., Poyrazoglu E., Sari F., Velioglu Y.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.41, sa.3, ss.281-288, 2006 (SCI-Expanded)
2006
200628. Effects of extraction solvents on concentration and antioxidant activity of black and black mate tea polyphenols determined by ferrous tartrate and Folin-Ciocalteu methods
Turkmen N., Sari F., Velioglu Y. S.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.99, sa.4, ss.835-841, 2006 (SCI-Expanded, Scopus)
2005
200529. The effect of cooking methods on total phenolics and antioxidant activity of selected green vegetables
Turkmen N., Sari F., Velioglu Y.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.93, sa.4, ss.713-718, 2005 (SCI-Expanded)
2004
200430. Bazı Fenolik Asitlerin Vişne ve Üzüm Sularında Renk Üzerine Etkileri
KIRIŞ S., SARI F., VELİOĞLU Y. S.
Hasad Gıda , sa.256, ss.38-45, 2004 (Hakemli Dergi)
2004
200431. Selenyumun İnsan Beslenmesi ve Sağlığı Açısından Önemi
ŞİMŞEK A., SARI F., ARTIK N.
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi , sa.5, ss.245-251, 2004 (Hakemli Dergi)
2004
200432. Minimal işlem görmüş meyve ve sebze üretimi ve gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi
TÜRKMEN EROL N., SARI F.
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
, sa.5, ss.223-232, 2004 (Hakemli Dergi)
2003
200333. Çöven Ekstraktı Üretimi Üzerine Bir araştırma
BATTAL H., SARI F., VELİOĞLU Y. S.
Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi , sa.4, ss.75-84, 2003 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. Çirkin Gıdalar
KARAOĞLAN H. A., SARI F.
Sürdürülebilir Tarım, Gıda ve Beslenme Sempozyumu, Trabzon, Türkiye, 11 Temmuz 2025, (Özet Bildiri)
2023
20232. Bioavailability of herbal food ingredients and bioavailability detection methods
Güldeş Ü. B. N., Sarı F.
EGE 10th International Conference on Applied Sciences, İzmir, Türkiye, 22 Aralık 2023 - 24 Ağustos 2024, ss.284-285, (Özet Bildiri)
2023
20233. Determination of some quality parameters of yemlik (Tragopogon Reticulatus boiss.) Plant dried by microwave
Temur G. N., Sarı F.
ICONFOOD'23, Sivas, Türkiye, 16 - 18 Ekim 2023, ss.834-835, (Özet Bildiri)
2022
20224. Comparison of relation between ph, betalain content, and microbiological quality of fermented red beetroot juices Produced by different methods
Duyar M. Ş., Sarı F., Karaoğlan H. A.
ICONFOOD’22 International Congress on Food, Sivas, Türkiye, 14 Ekim 2022, (Özet Bildiri)
2022
20225. Ultra işlenmiş gıdalar ve sağlık
Temür G. N., Sarı F.
12. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi , Bursa, Türkiye, 21 - 22 Mart 2022, ss.162, (Özet Bildiri)
2019
20196. Drying Kinetics and Quality Characteristics of Hot Air Dried Potato cv. Jelly under Different Process Parameters
TÜRKMEN EROL N., İNCEDAYI B., SARI F., ÇOPUR Ö. U.
International Conference on Agronomy and Food Science and Technology (AgroFood), İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Haziran 2019, ss.172-189, (Tam Metin Bildiri)
2015
20157. Pektin Yapısı özellikleri ve ekstraksiyonu
TUĞÇE B., UĞUR E., SARI F.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2015
2015
20158. Antosiyaninlerin kopigmentasyonu
ŞAHİN E., SARI F.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2015
2015
20159. Maydanozun petroselinum crispum mikrodalga enerjisi ile kurutulmasının bazı kalite parametreleri üzerine etkisi
UĞUR E., TUĞÇE B., SARI F.
9 Gıda Mühendisliği Kongresi, Türkiye, 11 - 14 Kasım 2015
2013
201310. Karamuk berberis crataegina suyu antosiyaninlerinin ısıl stabilitesinin belirlenmesi
SARI F., IŞIKLI DEVELİ N., AKPULAT H. A.
8. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2013
2012
201211. Asma Yaprağı Konservesinde Isıl İşlemin Klorofil ve Renk Üzerine Etkisi
SARI F., ARTIK N.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Hatay, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012
2012
201212. Asma yaprağında ısıl işlemin renk üzerine etkisi
SARI F., ARTIK N.
III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Konya, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2012
2011
201113. Farklı çay klonlarının teanin ve kafein miktarları
SARI F., VELİOĞLU Y. S.
7. Gıda Mühendisliği kongresi, Ankara, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2011
2007
200714. Effect of tea grades on the content of polyphenols alkaloids and antioxidant activity of Turkish black teas
TÜRKMEN EROL N., SARI F., VELİOĞLU Y. S.
2nd International Congress on Food and Nutrition., İstanbul, Türkiye, 24 - 26 Ekim 2007, (Özet Bildiri)
2006
200615. Various extracts and their fractions obtained from fresh tea leaves and green tea antioxidant and antibacterial activities
TÜRKMEN EROL N., SARI F., POLAT YEMİŞ G., VELİOĞLU Y. S.
The SAFE Consortium International Congress on Food Safety, Budapest, Macaristan, 11 Haziran 2006, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2023
20231. Use of medicinal and aromatic plants in edible films and coatings
Sarı F.
Use of medicinal and aromatic plants in edible films and coatings. Medicinal plants: secondary metabolities, utilization, human health-I, Gülen ÖZYAZICI,Esra UÇAR SÖZMEN, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.31-45, 2023
2022
20222. EFFECT OF DIFFERENT SOLVENTS ON TOTAL PHENOLIC CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ELDERBERRY (Sambucus nigra L.) FLOWERS
Sarı F.
DIFFERENT PERSPECTIVES IN MEDICINAL AND AROMATIC PLANTS, Assoc. Prof. Dr. Gülen ÖZYAZICI,Assoc. Prof. Dr. Esra UÇAR, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.117-132, 2022
Desteklenen Projeler
2022 - 2024
2022 - 2024Probiyotik Kırmızı Pancar Suyu Üretiminin Optimizasyonu Ve Probiyotik Kırmızı Pancar Suyunun Geleneksel Yöntemle Üretilen Kırmızı Pancar Suyu ile Kıyaslanması
TÜBİTAK Projesi , 3501 - Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı
Karaoğlan H. A. (Yürütücü), Sarı F.
2017 - 2019
2017 - 2019Nar kabuğundan pektin ekstraksiyonu
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Sarı F. (Yürütücü)
2012 - 2015
2012 - 2015
Farklı Patates Çeşitlerinde Solanum Tuberosum L Kimyasal Gübre ve Tavuk Gübresi Kullanımının Tohumluk Yumrularda Verim Kalite ve Besin İçeriği Üzerine Etkileri
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Eleroğlu H. (Yürütücü), Tangüler H., Sarı F., Mazlum S., Karaköy T.
2012 - 2014
2012 - 2014Sivas Koşullarında Kurt Üzümü Lycium barbarum Yetiştiriciliği ve Farklı Kurutma Yöntemleriyle Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Eleroğlu H. (Yürütücü), Keklik N. M., Sarı F., Mazlum S.
2011 - 2014
2011 - 2014Karamuk Berberies crataegina antosiyaninlerinin tanımlanması ve kopigmentasyonu
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
SARI F. (Yürütücü)
2006 - 2007
2006 - 2007
Farklı Çay Ekstraktlarının Antioksidan Antibakteriyel Etkileri ve Fenolik Madde Dağılımının HPLC ile Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
SARI F.
2006 - 2007
2006 - 2007
Ekstraksiyon Koşullarının Siyah Çayın Polifenolik Madde Dağılımı ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri
TÜBİTAK Projesi
SARI F.
2005 - 2006
2005 - 2006Ekstraksiyon Koşullarının Siyah Çayda ve Mate Çayında Polifenol Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitesi Üzerine Etkileri
TÜBİTAK Projesi
SARI F.