Metrikler
Eğitim Bilgileri
2009 - 2014
2009 - 2014Doktora
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2006 - 2009
2006 - 2009Yüksek Lisans
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2002 - 2006
2002 - 2006Lisans
Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2014
2014Doktora
Biyoaktif madde yüklenmiş nanokillerle güçlendirilmiş aktif ambalaj üretimi ve gıda ambalajlamada kullanımı
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
2009
2009Yüksek Lisans
Farklı nispi nem ve sıcaklıklarda üretilen buğday filizlerinin mikrobiyal yükünün belirlenmesi ve azaltma olanaklarının araştırılması
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Akademik Ünvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorProf. Dr.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
2023 - 2024
2023 - 2024Prof. Dr.
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.
2019 - 2023
2019 - 2023Doç. Dr.
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.
2014 - 2019
2014 - 2019Dr. Öğr. Üyesi
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.
2013 - 2014
2013 - 2014Uzman
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.
2009 - 2013
2009 - 2013Öğretim Görevlisi
Erciyes Üniversitesi, Safiye Çıkrıkçıoğlu M.Y.O
2007 - 2009
2007 - 2009Öğretim Görevlisi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu
Yönetimsel Görevler
2025 - Devam Ediyor
2025 - Devam EdiyorFakülte Kurulu Üyesi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü
2021 - 2024
2021 - 2024Komisyon Üyesi
Tarım ve Orman Bakanlığı, Bulaşanlar Komisyonu
2018 - 2023
2018 - 2023Rektörlüğe Bağlı Komisyon Üyesi
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.
2015 - 2019
2015 - 2019Bölüm Başkan Yardımcısı
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.
Yönetilen Tezler
2024
2024Doktora
Geleneksel Laktofermente İçeceklerden İzole Edilen Bazı Probiyotik Bakterilerin Mikroenkapsülasyon Koşullarının Optimizasyonu ve Probiyotik Kayısı Pestili Üretiminde Kullanımı
Törnük F. (Danışman)
E.ŞEYMA(Öğrenci)
2024
2024Doktora
Bozada laktik asit bakterisi ve maya starter kültürü kullanımının mineral, biyoaktif madde ve protein biyoerişilebilirliğine etkisi
Törnük F. (Danışman)
M.USAL(Öğrenci)
2024
2024Yüksek Lisans
Enkapsüle kekik, karanfil ve adaçayı uçucu yağların fonksiyonel sakız üretiminde kullanımı
Törnük F. (Danışman)
B.BARMAN(Öğrenci)
2024
2024Doktora
Tek kullanımlık plastik bardaklardan sıvı gıdalara mikroplastik ve nanoplastik geçişinin tespiti
Törnük F. (Danışman)
S.AKBULUT(Öğrenci)
2024
2024Yüksek Lisans
İğde unu katkılı diyet lifçe zenginleştirilmiş fonksiyonel kraker üretimi
Törnük F. (Danışman)
B.DÜŞKÜN(Öğrenci)
2023
2023Doktora
Karaçam ve kızılçam ağaç kabuğu ekstrelerinin biyoaktif niteliklerinin belirlenmesi ve model gıda uygulamaları
Törnük F.
K.FEYZA(Öğrenci)
2023
2023Doktora
Kayısı posasından fenolik bileşen ve selüloz nanokristaliekstraksiyon koşullarının optimizasyonu
Törnük F.
E.DİNÇEL(Öğrenci)
2023
2023Doktora
Probiyotik taşıyıcısı vişne nektarı üretimi ve fizikokimyasal, fonksiyonel ve biyoaktif özelliklerinin incelenmesi
Törnük F. (Danışman)
P.KÜBRA(Öğrenci)
2022
2022Yüksek Lisans
Farklı ağaç yapraklarından selülozun kazanımı ve biyobozunur ambalajlamada değerlendirilmesi
Törnük F. (Danışman)
S.ÇELİK(Öğrenci)
2022
2022Doktora
Modifiye nanokillerin biyobozunur gıda ambalajlarında kullanımı
Törnük F.
K.İLASLAN(Öğrenci)
2021
2021Doktora
Contribution à l’élaboration d’un bio-conservateur à base des huiles essentielles de quelques plantes aromatiques et médicinales.
Törnük F. (Eş Danışman), Khelil A.
Z.Mahcene(Öğrenci)
2021
2021Yüksek Lisans
Çeşitli yenilebilir çiçeklerde fenolik ekstraksiyon koşullarının optimizasyonu ve bazı biyoaktif özelliklerin belirlenmesi
Törnük F. (Danışman)
B.YAŞAR(Öğrenci)
2021
2021Doktora
Ruşeym yağının nanoenkapsülasyonu ve gıdalarda kullanım olanaklarının artırılması
Törnük F. (Danışman)
G.KUTLU(Öğrenci)
2020
2020Yüksek Lisans
Türkiye'nin farklı bölgelerinden temin edilen madımak örneklerinin bazı biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi
Törnük F. (Danışman)
N.MARANGOZ(Öğrenci)
2020
2020Doktora
Timol yüklü kitosan nanopartiküllerinin optimizasyonu ve karakterizasyonu
Törnük F. (Danışman)
M.ALİ(Öğrenci)
2019
2019Yüksek Lisans
Ekmeklik unlara diyet lif kaynağı olarak iğde tozu ilavesinin hamur ve ekmek kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Törnük F. (Danışman)
Z.YAVUZ(Öğrenci)
2018
2018Yüksek Lisans
Elektropüskürtme yöntemiyle propolis yüklenmiş polivinil alkol nanopartiküllerinin üretimi ve karakterizasyonu
Törnük F. (Danışman)
B.SUBAŞI(Öğrenci)
2017
2017Yüksek Lisans
Çemen tohumu bazlı nanokil katkılı biyobozunur nanokompozit film üretimi ve karakterizasyonu
Törnük F. (Danışman)
S.MEMİŞ(Öğrenci)
2017
2017Yüksek Lisans
Optimization of ultraviolet pasteurization conditions of shalgam (şalgam) juice and determination of its shelf life
Törnük F. (Danışman)
K.DOĞAN(Öğrenci)
2017
2017Yüksek Lisans
Buğday, maş fasulyesi ve yeşil mercimeğin çimlendirme öncesi bitki hidrosolleri ile dekontaminasyonu
Törnük F. (Danışman)
N.ŞAHAN(Öğrenci)
2016
2016Yüksek Lisans
Satureja hortensis L. uçucu yağı yüklenmiş kitosan nanopartiküllerinin ve kitosan filmlerin üretimi ve karakterizasyonu
Törnük F. (Danışman)
G.CANSU(Öğrenci)
2016
2016Yüksek Lisans
İstanbul ilinde satışa sunulan pastalarda patojen bakteri varlığının incelenmesi
Törnük F. (Danışman)
E.ÇALIŞKAN(Öğrenci)
2016
2016Yüksek Lisans
Zayıf unların ekmeklik kalitelerinin pelemir (Cephalaria syriaca) ekstraktı ilavesiyle geliştirilmesi
Törnük F. (Danışman)
E.ŞEYMA(Öğrenci)
Makaleler
2026
20261. Incorporation of madımak (Polygonum cognatum Meissn.) leaf powder into gluten-free bread formulations: Evaluation of their nutritional, antidiabetic, color, bioactive, textural, and sensory properties
Kutlu G., Erol K. F., TÖRNÜK F., Ozbey F.
Journal of the Science of Food and Agriculture
, cilt.106, sa.1, ss.493-502, 2026 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Effects of high hydrostatic pressure treatment on structural, techno-functional and rheological properties of sesame protein isolate
Gül O., Gül L. B., Parlak M. E., Sarıcaoğlu F. T., ATALAR İ., TÖRNÜK F.
Food Hydrocolloids
, cilt.168, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20253. Effects of LLDPE/Clay Nanocomposite Films Including Bioactive Compounds on The Microbiological Quality of Fresh Kashar Cheese LLDPE/Kil Nanokompozit Filmler İçeren Biyoaktif Bileşiklerin Taze Kaşar Peynirinin Mikrobiyolojik Kalitesine Etkileri
TÖRNÜK F., Kutlu G., SAĞDIÇ O., Hancer M., Yetim H.
Journal of Tekirdag Agricultural Faculty
, cilt.22, sa.4, ss.910-923, 2025 (ESCI, Scopus, TRDizin)
2025
20254. Instant cereal-based fermented beverage (Boza) powder: characterization physical, rheological and structural properties
Gül O., ATALAR İ., Özgeçen A. B., Gül L. B., TÖRNÜK F., Sert D., et al.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.19, sa.10, ss.7237-7251, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20255. Reduced-Calorie Apricot-Based Lacto-Fermented Beverages: Evaluation of Probiotic Content, Physicochemical, and Sensory Properties
AKMAN P. K., Ozkaya G. U., Duskun B., Kutlu G., TÖRNÜK F., Durak M. Z., et al.
Journal of Food Science
, cilt.90, sa.9, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20256. Impact of Encapsulated Thyme, Clove, and Sage Essential Oils on the Antioxidant, Physicochemical, DNA Binding, and Cleaving Properties of Chewing Gum
Barman B., KILINÇ Y., Kutlu G., Karimidastjerd A., Habibzadeh Khiabani A., Gok B., et al.
ACS Omega
, cilt.10, sa.28, ss.30512-30524, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20257. Evaluation of Moisture Sorption Isotherms and Storage Stability of Agglomerated Boza Powder
Gül O., Özgeçen A. B., Sert D., AKGÜN A., ATALAR İ., TÖRNÜK F., et al.
Journal of Food Science
, cilt.90, sa.7, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20258. Ultrasound-Assisted Extraction of Bioactive Compounds From Black Pine (Pinus nigra) Bark: Optimization and Evaluation of Their In Vitro Bioactivities.
Erol K. F., Kutlu G., Icyer N. C., Tornuk F.
Food science & nutrition
, cilt.13, sa.5, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20259. Fabrication and Characterization of Poly(hydroxybutyrate)- and Poly(caprolactone)-Based Active Biodegradable Films Incorporating Allyl Isothiocyanate
Memis Karabuga S., AKMAN P. K., TÖRNÜK F.
Polymers
, cilt.17, sa.9, 2025 (SCI-Expanded)
2025
202510. Potential use of aleo vera (Aloe barbadensis Miller) leaf gel in the development of functional ice-cream: Physicochemical, bioactive, thermal, rheological, and sensory properties
Ayas I., Çelik E., Çapar E., Dursun R. N., Kutlu G., Törnük F.
SELCUK JOURNAL OF AGRICULTURE AND FOOD SCIENCES , cilt.39, sa.1, ss.81-94, 2025 (TRDizin)
2025
202511. Formulation of Fiber-Enriched Crackers with Oleaster Powder: Effect on Functional, Textural, and Sensory Attributes
Düşkün B., Kutlu G., Akman P. K., Bekiroğlu H., Tornuk F.
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
, cilt.80, ss.82, 2025 (SCI-Expanded)
2025
202512. A Sustainable Innovation: Functionalization of Pasta with Methanol Extract of Turkish Red Pine (Pinus brutia Ten.) Barks
Erol K. F., Kutlu G., Olgun E. O., TÖRNÜK F.
Waste and Biomass Valorization
, cilt.16, sa.2, ss.805-816, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202513. Production of sorbet with persimmon using green pea aquafaba: physicochemical characterization and bioaccessibility of bioactive compounds
Kilicli M., Erol K. F., Akdeniz E., TOKER Ö. S., TÖRNÜK F., BAYRAM M.
Journal of Food Science and Technology
, 2025 (SCI-Expanded)
2025
202514. Recent developments in the valorization of agri-food waste and byproducts by fermentation
TÖRNÜK F., AKMAN P. K.
Journal of the Science of Food and Agriculture
, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
202415. Evaluating the multifaceted impact of Cephalaria extract on dough quality: Antioxidant, antimicrobial, and cytotoxic properties
Bağdat E. Ş., BOZKURT F., Kahraman Ilıkkan Ö., SAĞDIÇ O., TÖRNÜK F.
International Journal of Food Science and Technology
, cilt.59, sa.12, ss.9147-9156, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202416. Effects of heat treatment and ultraviolet radiation on physicochemical, microbiological, and bioactive properties of shalgam juice
Erol K. F., Kutlu G., Baslar M., TÖRNÜK F.
Food Science and Nutrition
, cilt.12, sa.10, ss.8441-8453, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
202417. Recovery and characterization of cellulose microfibers from fallen leaves and evaluation of their potential as reinforcement agents for production of new biodegradable packaging materials
Çelik S., Kutlu G., Törnük F.
Food Science and Nutrition
, cilt.12, sa.10, ss.8364-8376, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202418. Enzymatic and antimicrobial activities of lactic acid bacteria and yeasts isolated from boza, a traditional fermented grain based beverage
Usal M., Özgölet M., Arıcı M., Törnük F.
Food Bioscience
, cilt.61, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202419. Nanoencapsulation of wheat germ oil with chitosan-nettle seed gum-ovalbumin: Preparation, optimization, and characterization
Kutlu G., AKMAN P. K., Erol K. F., BOZKURT F., TÖRNÜK F.
European Journal of Lipid Science and Technology
, cilt.126, sa.10, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202420. Symbiotic ice-cream production using Lactiplantibacillus plantarum and oleaster (Elaeagnus angustifolia L.) flour
Süren B. N., Salman S., Kaya E., Büyükkal Y., Kutlu G., Törnük F.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
, cilt.28, sa.3, ss.444-458, 2024 (TRDizin)
2024
202421. The effect of free and encapsulated probiotic bacteria on some physicochemical, microbiological, and textural properties of apricot leather (pestil) during storage
Bagdat E. S., Kutlu G., Törnük F.
Journal of Food Science
, cilt.89, sa.8, ss.4688-4703, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
202422. Potential use of hazelnut (Corylus avellana L.) shell powder in muffin production by partial substitution of wheat flour: Color, bioactive, textural, and sensory properties
Demirkan E. N., Akyürek Ş. N., Bayraktar D., Kutlu G., Törnük F.
European Food Science and Engineering , cilt.5, sa.1, ss.1-7, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
202423. Microplastic Release from Single-Use Plastic Beverage Cups
Akbulut S., AKMAN P. K., TÖRNÜK F., Yetim H.
Foods
, cilt.13, sa.10, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
202424. Optimization of spray-drying process parameters for microencapsulation of three probiotic lactic acid bacteria selected by their high viability rate in sucrose and fructose levels and high temperatures
Bagdat E. S., AKMAN P. K., Kutlu G., TÖRNÜK F.
Systems Microbiology and Biomanufacturing
, cilt.4, sa.2, ss.687-698, 2024 (Scopus)
2024
202425. Review of Arnebia euсhroma as a Potential Medicinal Plant Based on Phytochemistry and Pharmacological Activity
Kazybekov U., Kurmanbekova G., TÖRNÜK F.
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences
, cilt.34, sa.1, ss.176-191, 2024 (Scopus)
2024
202426. Design and characterization of chitosan-based films incorporated with summer savory (Satureja hortensis L.) essential oil for active packaging
Atlar G. C., Kutlu G., TÖRNÜK F.
International Journal of Biological Macromolecules
, cilt.254, 2024 (SCI-Expanded)
2024
202427. Elma ve kivi dilimleri üzerinde kitosan ile nar ve limon kabuğu fenolik ekstraktının potansiyel kullanımı: Fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikler
Burun İ., KUTLU G., TÖRNÜK F.
Çukurova Tarım ve Gıda bilimleri dergisi (Online) , cilt.39, sa.1, ss.192-207, 2024 (Hakemli Dergi)
2023
202328. Polyvinyl alcohol nanoparticles loaded with propolis extract: Fabrication, characterization and antimicrobial activity
Subaşı-Zarbaliyev B., Kutlu G., TÖRNÜK F.
ADMET and DMPK
, cilt.11, sa.4, ss.587-600, 2023 (ESCI)
2023
202329. Use of cellulose microfibers from olive pomace to reinforce green composites for sustainable packaging applications
Amara C., El Mahdi A., AKMAN P. K., Medimagh R., TÖRNÜK F., Khwaldia K.
Food Science and Nutrition
, cilt.11, sa.9, ss.5102-5113, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202330. Development and characterization of a novel sodium alginate based active film supplemented with Lactiplantibacillus plantarum postbiotic
AKMAN P. K., Kutlu G., TÖRNÜK F.
International Journal of Biological Macromolecules
, cilt.244, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202331. Effect of ethanolic extract of Cephalaria syriaca on dough rheological properties from different wheat flour blends: A comparative study with ascorbic acid
Bekiroğlu H., Akman P. K., Topçu Ö., Törnük F., Memiş S., Uslu E. Ş., et al.
European Food Science and Engineering , cilt.4, sa.1, ss.26-32, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
202332. Production of tomato powder from tomato puree with foam-mat drying using green pea aquafaba: drying parameters and bioaccessibility of bioactive compounds
Kilicli M., Erol K. F., TOKER Ö. S., TÖRNÜK F.
Journal of the Science of Food and Agriculture
, cilt.103, sa.7, ss.3691-3700, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202333. Structural Characterization, Technofunctional and Rheological Properties of Sesame Proteins Treated by High-Intensity Ultrasound
Gul O., Saricaoglu F. T., ATALAR İ., Gül L. B., TÖRNÜK F., Simsek S.
Foods
, cilt.12, sa.9, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202334. Determination of antioxidant, anticancer, antidiabetic and antimicrobial activities of Turkish red pine (Pinus brutia Ten.) bark ultrasound-assisted extract as a functional food additive
Erol K., Kutlu G., Törnük F., Guzel M., Donmez I.
ACTA ALIMENTARIA , cilt.52, sa.1, ss.102-112, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202335. Process optimization of a cereal-based fermented beverage (Boza) powder and investigating upscaling conditions
Gül O., ATALAR İ., TÖRNÜK F., AKGÜN A.
Journal of Food Process Engineering
, cilt.46, sa.2, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202336. Extraction Optimization and Characterization of Cellulose Nanocrystals from Apricot Pomace
Dinçel Kasapoğlu E., Kahraman S., TÖRNÜK F.
Foods
, cilt.12, sa.4, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202337. Characterization of Silver Ions-Doped Organomodified Nanoclays
İlaslan K., TÖRNÜK F.
Arabian Journal for Science and Engineering
, cilt.48, sa.1, ss.327-340, 2023 (SCI-Expanded)
2022
202238. Edible flowers as sources of bioactive compounds: Determination of phenolic extraction conditions
Yasar B., Kutlu G., TÖRNÜK F.
International Journal of Gastronomy and Food Science
, cilt.30, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202239. Recent advances in the improvement of carboxymethyl cellulose-based edible films
Yildirim-Yalcin M., TÖRNÜK F., TOKER Ö. S.
Trends in Food Science and Technology
, cilt.129, ss.179-193, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202240. Incorporation of oleaster (Elaeagnus angustifolia L.) flour into white bread as a source of dietary fibers
Yavuz Z., Kutlu G., TÖRNÜK F.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.46, sa.11, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202241. Development of polycaprolactone biodegradable films reinforced with silver-doped organoclay and effect on the microbiological quality of ground beef meat
İlaslan K., TÖRNÜK F., Durak M. Z.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.46, sa.10, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202242. Fabrication and characterization of curcumin loaded ovalbumin nanocarriers and bioactive properties
AKMAN P. K., BOZKURT F., TÖRNÜK F.
Food Science and Technology (Brazil)
, cilt.42, 2022 (SCI-Expanded)
2021
202143. Optimization of ultrasound assisted antioxidant extraction from apricot pomace using response surface methodology
Kasapoğlu E. D., Kahraman S., TÖRNÜK F.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.15, sa.6, ss.5277-5287, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202144. Effect of Addition of Fig Seed Cold Press Oil Byproduct on Physicochemical, Sensory, Textural and Bioactive Properties of Bread
ÇAKIR E., METİN YILDIRIM R., ÖZÜLKÜ G., TÖRNÜK F., TOKER Ö. S., SAĞDIÇ O., et al.
European Food Science and Engineering , cilt.2, sa.2, ss.59-64, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
202145. Potential probiotic lactic acid bacteria isolated from fermented gilaburu and shalgam beverages
AKMAN P. K., ÖZÜLKÜ G., TÖRNÜK F., Yetim H.
LWT
, cilt.149, 2021 (SCI-Expanded)
2021
202146. Role of non-thermal treatments and fermentation with probiotic Lactobacillus plantarum on in vitro bioaccessibility of bioactives from vegetable juice
DOĞAN K. M., AKMAN P. K., TÖRNÜK F.
Journal of the Science of Food and Agriculture
, cilt.101, sa.11, ss.4779-4788, 2021 (SCI-Expanded)
2021
202147. Home-made cheese preservation using sodium alginate based on edible film incorporating essential oils
Mahcene Z., Khelil A., Hasni S., BOZKURT F., Goudjil M. B., TÖRNÜK F.
Journal of Food Science and Technology
, cilt.58, sa.6, ss.2406-2419, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202148. Effect of oleaster flour addition as a source of dietary fiber on rheological properties of wheat dough
YAVUZ Z., TÖRNÜK F., DURAK M. Z.
European Food Science and Engineering , cilt.2, sa.1, ss.7-12, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
202149. Fabrication and characterization of probiotic Lactobacillus plantarum loaded sodium alginate edible films
AKMAN P. K., BOZKURT F., DOĞAN K. M., TÖRNÜK F., Tamturk F.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.15, sa.1, ss.84-92, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202050. Extraction of a novel water-soluble gum from nettle (Urtica dioica) seeds: Optimization and characterization
Kutlu G., BOZKURT F., TÖRNÜK F.
International Journal of Biological Macromolecules
, cilt.162, ss.480-489, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202051. Apricot juice processing byproducts as sources of value-added compounds for food industry
DİNÇEL KASAPOĞLU E., KAHRAMAN S., TÖRNÜK F.
European Food Science and Enginering , cilt.1, sa.1, ss.18-23, 2020 (Hakemli Dergi)
2020
202052. Optimization of production parameters for fabrication of thymol-loaded chitosan nanoparticles
ÇAKIR M., Icyer N. C., TÖRNÜK F.
International Journal of Biological Macromolecules
, cilt.151, ss.230-238, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202053. Development and characterization of sodium alginate based active edible films incorporated with essential oils of some medicinal plants
Mahcene Z., Khelil A., Hasni S., AKMAN P. K., BOZKURT F., Birech K., et al.
International Journal of Biological Macromolecules
, cilt.145, ss.124-132, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201954. Improvement of bioavailability of bioactive compounds of medicinal herbs by drying and fermentation with Lactobacillus plantarum
DOĞAN K. M., TÖRNÜK F.
Functional Foods in Health and Disease
, cilt.9, sa.12, ss.735-748, 2019 (Scopus)
2019
201955. Improvement of Bioavailability of Sage and Mint by Ultrasonic Extraction
DOĞAN K., ÇİÇEK P. K., TÖRNÜK F.
International Journal of Life Sciences and Biotechnology , cilt.2, ss.122-135, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
201956. Tree barks as potential sources of value-added components for the food industry
DOĞAN K., AKMAN P. K., TÖRNÜK F.
International Journal of Food Technology and Nutrition , cilt.2, sa.3-4, ss.25-35, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
201957. Development of probiotic carrier dried apples for consumption as snack food with the impregnation of Lactobacillus paracasei
AKMAN P. K., Uysal E., Ozkaya G. U., TÖRNÜK F., Durak M. Z.
LWT
, cilt.103, ss.60-68, 2019 (SCI-Expanded)
2019
201958. Synthesis and Biological Evaluation of Novel Tricyclic Pyrrolidinyl (R)-Alcohols and Amines
Şahin E., KILIÇ H., TÖRNÜK F., Dertli E.
Journal of Heterocyclic Chemistry
, cilt.56, sa.3, ss.824-831, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201859. Determination of mold contamination and aflatoxin levels of the meat products/ingredients collected from Turkey market
Cavus S., TÖRNÜK F., SARIOĞLU K., Yetim H.
Journal of Food Safety
, cilt.38, sa.5, 2018 (SCI-Expanded)
2018
201860. Development of LLDPE based active nanocomposite films with nanoclays impregnated with volatile compounds
TÖRNÜK F., SAĞDIÇ O., Hancer M., Yetim H.
Food Research International
, cilt.107, ss.337-345, 2018 (SCI-Expanded)
2018
201861. Microorganism incorporated edible films and coatings Mikroorganizma taşıyıcısı yenilebilir filmler ve kaplamalar
Dinçel Kasapoğlu E., TÖRNÜK F.
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences
, cilt.28, sa.4, ss.518-529, 2018 (Scopus)
2017
201762. Production and characterization of a new biodegradable fenugreek seed gum based active nanocomposite film reinforced with nanoclays
Memiş S., TÖRNÜK F., BOZKURT F., Durak M. Z.
International Journal of Biological Macromolecules
, cilt.103, ss.669-675, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201763. Effect of xanthan and locust bean gum synergistic interaction on characteristics of biodegradable edible film
Kurt Kızıldoğan A., TOKER Ö. S., TÖRNÜK F.
International Journal of Biological Macromolecules
, cilt.102, ss.1035-1044, 2017 (SCI-Expanded)
2017
201764. Effects of some Food Juices and Additives on some Physicochemical, Textural, Color, Microbiological and Sensory Properties of Cemen Paste
Yetim H., EKİCİ L., Ozcan C., Ozturk I., TÖRNÜK F., Karaman S.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.41, sa.3, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201765. Kekik ve Sarımsak Aromatik Sularının Çiğ Süt Peynirinin Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerindeki Etkisi
SAGDIC O., CANKURT H., Tornuk F., ARICI M.
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
, cilt.14, sa.2, ss.22-33, 2017 (Scopus, TRDizin)
2017
201766. Microencapsulation of fig seed oil rich in polyunsaturated fatty acids by spray drying
Cihat Icyer N., TOKER Ö. S., KARASU S., TÖRNÜK F., Kahyaoglu T., ARICI M.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.11, sa.1, ss.50-57, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201767. Effect of thyme and garlic aromatic waters on microbiological properties of raw milk cheese
SAĞDIÇ O., Cankurt H., TÖRNÜK F., ARICI M.
Journal of Tekirdag Agricultural Faculty
, cilt.14, sa.2, ss.22-33, 2017 (Scopus)
2016
201668. Decontamination of iceberg lettuce by some plant hydrosols
Ozturk I., TÖRNÜK F., Caliskan-Aydogan O., Durak M. Z., SAĞDIÇ O.
LWT
, cilt.74, ss.48-54, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201669. Geleneksel Gıdaların Okul Çağı Çocuklarının Beslenmesindeki Rolü Üzerine Bir Araştırma
KARAKAŞ H., TÖRNÜK F.
Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi
, cilt.37, sa.3, ss.292-302, 2016 (Hakemli Dergi)
2016
201670. Combined design as a useful statistical approach to extract maximum amount of phenolic compounds from virgin olive oil waste
Icyer N. C., TOKER Ö. S., KARASU S., TÖRNÜK F., BOZKURT F., ARICI M., et al.
LWT
, cilt.70, ss.24-32, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201671. Development of chitosan nanoparticles loaded with summer savory (Satureja hortensis L.) essential oil for antimicrobial and antioxidant delivery applications
Feyzioglu G. C., TÖRNÜK F.
LWT
, cilt.70, ss.104-110, 2016 (SCI-Expanded)
2016
201672. Multiple response optimization of the effect of Thyme essential oil against Listeria monocytogenes in ground meat at different times and temperatures
TÖRNÜK F., Yilmaz M. T., Ozturk I., SAĞDIÇ O., ARICI M., Durak M. Z., et al.
Medycyna Weterynaryjna
, cilt.72, sa.7, ss.435-447, 2016 (SCI-Expanded)
2016
201673. Antioxidant and Textural Properties and Aroma and Fatty Acid Profile of Meatless Cig Kofte, a Special Food in Turkey, Produced by Industrial Processing
Ozturk I., Karaman S., Tastemur B., TÖRNÜK F., SAĞDIÇ O., Kayacier A.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.40, sa.1, ss.48-55, 2016 (SCI-Expanded)
2016
201674. Application of plant hydrosols for decontamination of wheat, lentil and mung bean seeds prior to sprouting
Sahan N., TÖRNÜK F.
Quality Assurance and Safety of Crops and Foods
, cilt.8, sa.4, ss.575-582, 2016 (SCI-Expanded)
2016
201675. Effect of vaporized ethyl pyruvate as a novel preservation agent for control of postharvest quality and fungal damage of strawberry and cherry fruits
BOZKURT F., TÖRNÜK F., TOKER Ö. S., KARASU S., ARICI M., Durak M.
LWT
, cilt.65, ss.1044-1049, 2016 (SCI-Expanded)
2015
201576. Decontamination of Escherichia coliO157: H7 and Staphylococcus aureus from Fresh-Cut Parsley with Natural Plant Hydrosols
TÖRNÜK F., Dertli E.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.39, sa.6, ss.1587-1594, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201577. A Novel Method for Fresh-Cut Decontamination: Efficiency of Vaporized Ethyl Pyruvate in Reducing Staphylococcus aureus and Escherichia coliO157: H7 from Fresh Parsley
TÖRNÜK F., Durak M. Z.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.39, sa.6, ss.1518-1524, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201578. Nanokompozit gıda ambalaj malzemelerinde kullanılan nanokillerin sağlık boyutu
TÖRNÜK F., ELİF ŞEYMA U., HANÇER M., YETİM H.
Gıda Teknolojisi , sa.11, ss.78-80, 2015 (Hakemsiz Dergi)
2015
201579. Molecular characterization of silver-stearate nanoparticles (AgStNPs): A hydrophobic and antimicrobial material against foodborne pathogens
BAKIRDERE S., Yilmaz M. T., TÖRNÜK F., KEYF S., ERARSLAN A., SAĞDIÇ O., et al.
Food Research International
, cilt.76, ss.439-448, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201580. Antioxidant, antimicrobial, mineral, volatile, physicochemical and microbiological characteristics of traditional home-made Turkish vinegars
Ozturk I., Caliskan O., TÖRNÜK F., Ozcan N., YALÇIN H., Baslar M., et al.
LWT
, cilt.63, sa.1, ss.144-151, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201581. Effects of black carrot concentrate on some physicochemical, textural, bioactive, aroma and sensory properties of sucuk, a traditional Turkish dry-fermented sausage
EKİCİ L., Ozturk I., Karaman S., Caliskan O., TÖRNÜK F., SAĞDIÇ O., et al.
LWT
, cilt.62, sa.1, ss.718-726, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201582. Recovery potential of cold press byproducts obtained from the edible oil industry: Physicochemical, bioactive, and antimicrobial properties
Karaman S., KARASU S., TÖRNÜK F., TOKER Ö. S., Geçgel Ü., SAĞDIÇ O., et al.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
, cilt.63, sa.8, ss.2305-2313, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201583. LLDPE based food packaging incorporated with nanoclays grafted with bioactive compounds to extend shelf life of some meat products
TÖRNÜK F., Hancer M., SAĞDIÇ O., Yetim H.
LWT
, cilt.64, sa.2, ss.540-546, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201584. Essential oil composition, antimicrobial and bioactive properties of origanuim hypericifolium, an endemic plant species grown in Turkey
FAKİR H., Us A. A., SAĞDIÇ M., TÖRNÜK F.
Research Journal of Biotechnology
, cilt.10, sa.11, ss.102-108, 2015 (SCI-Expanded)
2014
201485. Effect of wheat sprout powder incorporation on lipid oxidation and physicochemical properties of beef patties
Ozturk I., SAĞDIÇ O., TÖRNÜK F., Yetim H.
International Journal of Food Science and Technology
, cilt.49, sa.4, ss.1112-1121, 2014 (SCI-Expanded, Scopus)
2014
201486. Application of predictive inactivation models to evaluate survival of staphylococcus aureus in fresh-cut apples treated with different plant hydrosols
TÖRNÜK F., Ozturk I., SAĞDIÇ O., ERARSLAN A., Erkmen O.
International Journal of Food Properties
, cilt.17, sa.3, ss.587-598, 2014 (SCI-Expanded)
2014
201487. Rheological and some physicochemical properties of probiotic boza beverage fermented with Lactobacillus casei Shirota: Application of principal component analysis for the characterisation
TÖRNÜK F., Ozturk I., Karaman S., SAĞDIÇ O., Yetim H.
Quality Assurance and Safety of Crops and Foods
, cilt.6, sa.2, ss.237-247, 2014 (SCI-Expanded, Scopus)
2013
201388. Quality characterization of artisanal and retail Turkish blossom honeys: Determination of physicochemical, microbiological, bioactive properties and aroma profile
TÖRNÜK F., Karaman S., Ozturk I., TOKER Ö. S., Tastemur B., SAĞDIÇ O., et al.
Industrial Crops and Products
, cilt.46, ss.124-131, 2013 (SCI-Expanded, Scopus)
2013
201389. Inactivation of non-toxigenic and toxigenic Escherichia coli O157:H7 inoculated on minimally processed tomatoes and cucumbers: Utilization of hydrosols of Lamiaceae spices as natural food sanitizers
SAĞDIÇ O., Ozturk I., TÖRNÜK F.
Food Control
, cilt.30, sa.1, ss.7-14, 2013 (SCI-Expanded)
2013
201390. Physicochemical and rheological characteristics of alcohol-free probiotic boza produced using Lactobacillus casei Shirota: Estimation of the apparent viscosity of boza using nonlinear modeling techniques
Öztürk I., Karaman S., TÖRNÜK F., SAĞDIÇ O.
Turkish Journal of Agriculture and Forestry
, cilt.37, sa.4, ss.475-487, 2013 (SCI-Expanded, Scopus, TRDizin)
2012
201291. Interaction Between Some Phenolic Compounds and Probiotic Bacterium in Functional Ice Cream Production
SAĞDIÇ O., Ozturk I., Cankurt H., TÖRNÜK F.
Food and Bioprocess Technology
, cilt.5, sa.8, ss.2964-2971, 2012 (SCI-Expanded)
2012
201292. Application of non-linear models to predict inhibition effects of various plant hydrosols on Listeria monocytogenes inoculated on fresh-cut apples
Ozturk I., TÖRNÜK F., SAĞDIÇ O., Kisi O.
Foodborne Pathogens and Disease
, cilt.9, sa.7, ss.607-616, 2012 (SCI-Expanded, Scopus)
2011
201193. Efficacy of various plant hydrosols as natural food sanitizers in reducing Escherichia coli O157:H7 and Salmonella Typhimurium on fresh cut carrots and apples
TÖRNÜK F., Cankurt H., Ozturk I., SAĞDIÇ O., Bayram O., Yetim H.
International Journal of Food Microbiology
, cilt.148, sa.1, ss.30-35, 2011 (SCI-Expanded, Scopus)
2011
201194. Determination and improvement of microbial safety of wheat sprouts with chemical sanitizers
TÖRNÜK F., Ozturk I., SAĞDIÇ O., Yetim H.
Foodborne Pathogens and Disease
, cilt.8, sa.4, ss.503-508, 2011 (SCI-Expanded, Scopus)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2022
20221. Maden Sularında Olası Mikroplastik Kirliliği
AKBULUT S., TÖRNÜK F., YETİM H.
II. Uluslararası Maden Suyu Kongresi, İstanbul, Türkiye, 17 Kasım 2022, ss.162-165, (Tam Metin Bildiri)
2021
20212. Production optimization of lactofermented sour cherry juice using different probiotics
AKMAN P. K., TÖRNÜK F., DURAK M. Z., YETİM H.
ICECAE 2021, Taşkent, Özbekistan, 14 Ekim 2021, cilt.1, ss.5, (Özet Bildiri)
2019
20193. Production of fruit based drinks as carriers of probiotic bacteria Lactobacillus rhamnosus sp.
ÇİÇEK P. K., TÖRNÜK F., YETİM H.
10th Probiotics, Prebiotics New Foods, Roma, İtalya, 8 - 10 Eylül 2019, (Özet Bildiri)
2018
20184. Development of chitosan nanoparticles loaded with carvacrol using ionic gelation method by central composite design
ÇAKIR M. A., TÖRNÜK F.
International Conference on Science and TechnologyICONST 2018, Prizren, Sırbistan, 5 - 09 Eylül 2018, (Özet Bildiri)
2018
20185. Development of microbiological quality of sliced kashar cheese by packaging with active nanocomposite films containing nanoclays impregnated with natural antimicrobials
TÖRNÜK F., HANÇER M., YETİM H.
Agriculture Food 6th International Conference, 20 - 24 Haziran 2018, ss.14, (Özet Bildiri)
2018
20186. The industrial application of Chorchorus olitorius mucilage in preserving quality of prime beef steaks stored at low temperature
ARICI M., AWAD N., ÇAM M., YILMAZ M. T., SAĞDIÇ O., TÖRNÜK F.
The Japan Food Machinery Manufacturers’xx Association, Tokyo, Japonya, 12 - 15 Haziran 2018, cilt.83, (Tam Metin Bildiri)
2018
20187. Edible Films as Carrier for Probiotic Bacteria: Survival of Lactobacillus paracasei in Sodium Alginate Based Films
TÖRNÜK F., ÇİÇEK P. K., UYSAL E.
I. International Agricultural Science Congress, Van, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)
2018
20188. Preparation and Characterization of Curcumin Loaded Ovalbumin Nanoparticles
TÖRNÜK F., ÇİÇEK P. K., BOZKURT F.
I. International Agricultural Science Congress, 9 - 12 Mayıs 2018, ss.343
2018
20189. Fruits as carrier for probiotic bacteria: survival of Lactobacillus paracasei and Lactobacillus GG in persimmon fruit
Akman P. K., TÖRNÜK F., TOKER Ö. S.
JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY, Athens, Yunanistan, 26 - 28 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201810. The effect of different extraction methods on total phenolic and antioxidant composition of hawthorn berries
UÇAK G., ÇİÇEK P. K., TÖRNÜK F., YETİM H.
The 4th International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, Kıbrıs (Kktc), 19 - 21 Nisan 2018, ss.323, (Özet Bildiri)
2016
201611. Effects of some fruit juices and additives on aroma profile of cemen paste
YETİM H., EKİCİ L., ÖZCAN C., ÖZTÜRK İ., TÖRNÜK F., KARAMAN S.
6th International Chemistry Conference, Riyad, Suudi Arabistan, 8 - 10 Kasım 2016, (Özet Bildiri)
2016
201612. Thymus vulgaris uçucu yağı yüklenmiş kitosan nanopartiküllerinin antibakteriyel aktivitelerinin belirlenmesi
BASAR Z. S., MEMİŞ S., TÖRNÜK F., DURAK M. Z.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2016, ss.402, (Özet Bildiri)
2016
201613. Çemen tohumu gamı bazlı nisin içeren biyobozunur filmlerin üretimi ve antimikrobiyel etkilerinin belirlenmesi
MEMİŞ S., TÖRNÜK F.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2016, ss.543, (Özet Bildiri)
2016
201614. Pelemir (Cephalaria syriaca) ekstrakt ilaveli ekmeklerde renk analizi
USLU E. Ş., TÖRNÜK F.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2016, ss.140, (Özet Bildiri)
2016
201615. Cephalaria Syriaca Grains as a Natural and Novel Substance for Strengthening of Weak Wheat Flour Dough for Breadmaking A Farinograph Study
TÖRNÜK F., USLU E. Ş., BOZKURT F.
IFT'16, CHICAGO, Amerika Birleşik Devletleri, 16 - 19 Temmuz 2016, ss.43, (Özet Bildiri)
2016
201616. İstanbul un çeşitli ilçelerinde satışa sunulan tüketime hazır pastaların mikrobiyolojik güvenlik koşullarının araştırılması
ÇALIŞKAN E., TÖRNÜK F.
5TH INTERNATIONAL VOCATIONAL SCHOOLS SYMPOSIUM, Prizren, Sırbistan, 18 - 20 Mayıs 2016, ss.155-160, (Tam Metin Bildiri)
2016
201617. Cephalaria syriaca tohumlarının glikozit kaynaklı acılığının enzim veya bakteri muamelesi ile azaltılması
USLU E. Ş., BOZKURT F., TÖRNÜK F.
5TH INTERNATIONAL VOCATIONAL SCHOOLS SYMPOSIUM, Prizren, Sırbistan, 18 - 20 Mayıs 2016, ss.81-85, (Tam Metin Bildiri)
2016
201618. Potential use of propolis for active food packaging applications
TÖRNÜK F., YETİM H.
13th Asian Apicultural Association Conference, Cidde, Suudi Arabistan, 24 - 26 Nisan 2016, (Özet Bildiri)
2015
201519. Satureja Hortensis Ucucu Yagı Yuklenmis Kitosan Nanopartikullerin Antibakteriyel Aktivitelerinin Belirlenmesi
TÖRNÜK F., Feyzioğlu G. C.
18. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi, Konya, Türkiye, 18 - 19 Aralık 2015, ss.148
2015
201520. TGA and DSC profiles of LLDPE based active nanocomposite films reinforced with nanoclays grafted with some plant extracts
TÖRNÜK F., HANÇER M., YETİM H.
First International Conference on Applied Chemistry, Cidde, Suudi Arabistan, 18 - 19 Kasım 2015, ss.73, (Özet Bildiri)
2015
201521. The Effect of Cephalaria syriaca Addition on Bread Volume
İÇYER N. C., TOKER Ö. S., KARASU S., TÖRNÜK F., ARICI M., BOZKURT F., et al.
The 3rd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 1 - 04 Ekim 2015, ss.74, (Özet Bildiri)
2015
201522. Steady Dynamic and Time Dependent Rheological Properties of Sour Orange Sauce
İÇYER N. C., TOKER Ö. S., KARASU S., TÖRNÜK F., ARICI M., BOZKURT F., et al.
The 3rd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 1 - 04 Ekim 2015, ss.370, (Özet Bildiri)
2015
201523. A way for protection of school age children from unhealthy foods Traditional foods
KARAKAŞ H., TÖRNÜK F., UÇAK KOÇ A.
The 3rd International Symposium on Traditional Foods From Adriatic to Caucasus, Sarajevo, Bosna-Hersek, 1 - 04 Ekim 2015, ss.44, (Özet Bildiri)
2015
201524. Physicochemical properties of Cephalariasyriacaseeds grown in different regions of Turkey
İÇYER N. C., TOKER Ö. S., KARASU S., TÖRNÜK F., ARICI M., BOZKURT F., et al.
The 3rd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 1 - 04 Ekim 2015, ss.88, (Özet Bildiri)
2015
201525. Olive Paste Powder Potential Ingredient for Increasing Functionality of Many Traditional Foods
İÇYER N. C., TOKER Ö. S., KARASU S., TÖRNÜK F., ARICI M., BOZKURT F., et al.
The 3rd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 1 - 04 Ekim 2015, ss.572, (Özet Bildiri)
2015
201526. Methods of detection of honey edalturation Their advantages and disadvantages
TOKER Ö. S., DURAK M. Z., SAĞDIÇ O., ARICI M., TÖRNÜK F., Nişancı B. N., et al.
International Congress on Safety and Authenticity of Bee Products, İstanbul, Türkiye, 21 - 22 Mayıs 2015, ss.72
2013
201327. Nanokompozit gıda ambalajlamada kullanılan nanokillerin sağlık yönünden değerlendirilmesi
TÖRNÜK F., HANÇER M., YETİM H.
TGDF Gıda Kongresi, Antalya, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2013, ss.35
2013
201328. Effects of dietary incorporation of Izmir oregano on microbiological properties of broiler meats
YETİM H., EKİCİ L., ÖZTÜRK İ., SAĞDIÇ O., TÖRNÜK F., GÖNÜLALAN Z.
59th ICoMST International Congress of Meat Science and Technology, İzmir, Türkiye, 18 Ağustos - 23 Mart 2013, ss.83, (Özet Bildiri)
2013
201329. Influence of novel active nanocomposite polyethylene films incorporated with nanoclays and plant extracts in controlling lipid oxidation and growth of Escherichia coli O157 H7 in ground beef
TÖRNÜK F., YETİM H., HANÇER M., SAĞDIÇ O.
59th ICoMST International Congress of Meat Science and Technology, İzmir, Türkiye, 18 - 23 Ağustos 2013, ss.85, (Özet Bildiri)
2013
201330. Health aspects of nanoclays used in nanocomposite food packaging materials
TÖRNÜK F., HANÇER M., YETİM H.
59th ICoMST International Congress of Meat Science and Technology, İzmir, Türkiye, 18 - 23 Ağustos 2013, ss.171, (Özet Bildiri)
2013
201331. Processing development of Turkish cured meat products by a combination of traditional and modern methods Pastirma production system
AHHMED A. M., ÖZTÜRK İ., DAŞKIN P., TÖRNÜK F., KARAMAN S., YETİM H.
Fooma International Food Machinery and Technology Exhibition, Tokyo, Japonya, 11 - 14 Haziran 2013, ss.239-242, (Tam Metin Bildiri)
2013
201332. Decontamination of Salmonella on shell eggs by summer savory
DURAK M. Z., TÖRNÜK F., ÖZTÜRK İ., SAĞDIÇ O.
IAFP’S European Symposium on Food Safety, Marsilya, Fransa, 15 - 17 Mayıs 2013, ss.11, (Özet Bildiri)
2012
201233. Kayseri’de tüketilen etsiz çiğ köftelerdeki uçucu aromatik bileşenlerin belirlenmesi
TÖRNÜK F., ÖZTÜRK İ., KARAMAN S., SAĞDIÇ O., KAYACIER A., TAŞTEMUR B.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Hatay, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, ss.410
2012
201234. Ketçap üretiminde peyniraltı suyunun kullanılabilirliği üzerine bir araştırm
CANKURT H., TÖRNÜK F., SAĞDIÇ O.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Hatay, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, ss.562, (Özet Bildiri)
2012
201235. Nanokil kompozitlerinin gıda ambalajlamada kullanımı
TÖRNÜK F., YETİM H.
Türkiye 11. Gida Kongresi, Hatay, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, ss.46, (Özet Bildiri)
2012
201236. Multiple response optimization of the effect of processing variables on bacterial population and growth survival kinetics using desirability functions
YILMAZ M. T., TÖRNÜK F., ÖZTÜRK İ., SAĞDIÇ O., ARICI M., DURAK M. Z., et al.
23rd International ICFMH Symposium, FoodMicro2012, İstanbul, Türkiye, 3 - 07 Eylül 2012, ss.38
2012
201237. The effect of thyme essential oil on some quality characteristics of chicken meats
YETİM H., EKİCİ L., SAĞDIÇ O., ÖZTÜRK İ., TÖRNÜK F.
58th ICoMST International Congress of Meat Science and Technology, Montreal, Kanada, 12 - 17 Ağustos 2012, ss.87, (Özet Bildiri)
2012
201238. Türkiye de yetişen bazı aromatik bitkilerden elde edilen hidrosollerin antimikrobiyal etkileri ve gıdaların dekontaminasyonunda kullanımı
TÖRNÜK F., ÖZTÜRK İ., SAĞDIÇ O., YETİM H.
3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Konya, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2012, ss.539, (Özet Bildiri)
2012
201239. Some physicochemical and microbiological quality characteristics of Turkish honeys
TÖRNÜK F., ÖZTÜRK İ., KARAMAN S., SAĞDIÇ O.
The First Turkish Congress, Expo and Workshops on Honey and Honeybee Products, Kayseri, Türkiye, 22 - 26 Şubat 2012, ss.54, (Özet Bildiri)
2011
201140. Din ve inançların dünyada et ve et ürünleri tüketimindeki rolü ve gelecekte yaşanabilecek gelişmeler
ÇELEBİ SEZER Y., YETİM H., ŞİMŞEK H., TÖRNÜK F.
7. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2011, ss.85, (Özet Bildiri)
2011
201141. Utilization of some plant hydrosols as wheat sprout disinfectant
TÖRNÜK F., ÖZTÜRK İ., SAĞDIÇ O., YETİM H.
TUBITAK 4th International Congress on Food and Nutrition, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2011, (Özet Bildiri)
2011
201142. Fruit juice spoilage by Alicyclobacillus and Zygosaccharomyces rouxii
ÖZTÜRK İ., İLTER Ş. M., TÖRNÜK F., SAĞDIÇ O.
IV. International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology, Malaga, İspanya, 14 - 16 Eylül 2011, (Özet Bildiri)
2011
201143. Efficiency of a commercial liquid spice extracts mix for the decontamination of Listeria monocytogenes and Escherichia coli O157 H7 from meat surface
TÖRNÜK F., GÖKMEN S., BUĞDAYCI K., SAĞDIÇ O., YETİM H.
57th ICoMST International Congress of Meat Science and Technology, Ghent, Belçika, 7 - 12 Ağustos 2011, ss.814-817, (Tam Metin Bildiri)
2011
201144. Effect of kefir grains on the survival of Enterobacter sakazaki in baby foods
CANKURT H., TÖRNÜK F., SAĞDIÇ O.
International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, cilt.2, ss.55, (Özet Bildiri)
2011
201145. Efficacy of plant hydrosols as natural food sanitizers in inhibition of S aureus on fresh cut apples
SAĞDIÇ O., ÖZTÜRK İ., TÖRNÜK F.
International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, cilt.2, ss.98, (Özet Bildiri)
2011
201146. Probiotic boza production with lactic acid bacteria and its sensorial physicochemical and rheological properties
TÖRNÜK F., ÖZTÜRK İ., KARAMAN S., SAĞDIÇ O., YETİM H.
6th International CIGR Technical Symposium, Nantes, Fransa, 18 - 20 Nisan 2011, cilt.2, ss.8, (Özet Bildiri)
2010
201047. Geleneksel et ürünlerimizden Türk sucuğunun serüveni
TÖRNÜK F., YILMAZ M. T., YETİM H.
I. Et Ürünleri Sucuk Çalıştayı, İzmir, Türkiye, 2 - 03 Aralık 2010, ss.85-95, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. Postbiotics in Antimicrobial Food Packaging
Kutlu G., Rasouli Pirouzian H., Pourjafar H., Törnük F.
Antimicrobial Food Packaging, Jorge Barros-Velazquez, Editör, Academic Press , London, ss.793-817, 2025
2023
20232. Biodegradable polymer nanocomposites for food packaging applications
TÖRNÜK F., AKMAN P. K.
Biodegradable and Biocompatible Polymer Nanocomposites: Processing, Characterization, and Applications, Kalim Deshmukh, Mayank Pandey, Editör, Elsevier, ss.639-674, 2023
2020
20203. Vitamin Analizi
TÖRNÜK F., YILMAZ M. T.
Gıda Analizi, Kamile Nazan Turhan, Editör, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, ss.179-200, 2020
2017
20174. Microbial Ecology of Mayonnaise,Margarine and Sauces
SAĞDIÇ O., TÖRNÜK F., KARASU S., DURAK M. Z., ARICI M.
Quantitative Microbiology in Food Processing Modeling the Microbial Ecology, Anderson de Souza Sant’Ana, Editör, wiley, ss.519-532, 2017
2015
20155. MİKROBİYAL BİYOKÜTLE ÜRETİMİ
ARICI M., SAĞDIÇ O., KARASU S., TÖRNÜK F.
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ, İRFAN TURHAN, Editör, PALME YAYINCILIK, Ankara, ss.218-228, 2015
2014
20146. Biological preservation of foods
SAĞDIÇ O., TÖRNÜK F., ÖZTÜRK İ., KARASU S., YILMAZ M. T.
Microbial Food Safety and Preservation Techniques, V Ravishankar Rai, Jamuna A. Bai, Editör, CRC Press, ss.453-473, 2014
2012
20127. Antimicrobial Properties of Organosulfur Compounds
SAĞDIÇ O., TÖRNÜK F.
Dietary Phytochemicals and Microbes, Amlan K. Patra, Editör, Springer, ss.127-156, 2012
Desteklenen Projeler
2025 - 2027
2025 - 2027Siyah Sarımsaktan Suda Çözünür Melanin Eldesi Ve Model Gıdalarda Renklendirici Ve Hipoglisemik Katkı Maddesi Olarak Kullanılma Olanakları
TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Törnük F. (Yürütücü), Karaoğlan H. A., Gezegen H., Kutlu G., Erol K. F.
2025 - 2027
2025 - 2027Pelemir (Cephalaria syriaca) İlavesi ile Glisemik İndeksi Düşürülmüş Tahıl Ürünlerinin Üretimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F. (Yürütücü), Karaoğlan H. A., Gültekin Kurt K., Kutlu G., Erol K. F.
2022 - 2024
2022 - 2024Bozada Laktik Asit Bakterisi ve Maya Starter Kültürü Kullanımının Mineral Biyoaktif Madde ve Protein Biyoerişilebilirliğine Etkisi, Yıldız Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F. (Yürütücü), Gül O., Konak M.
2022 - 2024
2022 - 2024Farklı bitki büyüme hormonu uygulamaları ile üretilen yüksek verimde diyet lifi içeren çeltik ve çemen filizlerinin probiyotik meyve bazlı içeceklerin üretiminde prebiyotik kaynağı olarak kullanımı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F. (Yürütücü), Kaya Y., Durak M. Z., Arvas Y. E., Uçak Özkaya G.
2020 - 2024
2020 - 2024Ülkemizde ve Dünyada Halk Sağlığını En Fazla Tehdit Eden HIV, HPV ve Influenza Kaynaklı Enfeksiyonlara Karşı Tanı Kitleri, İlaç Formülasyonları ve Aşı Geliştirilmesi
TÜBİTAK Projesi , 1004 - Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı FAZ I
Törnük F.
2023 - 2023
2023 - 2023Depremzedelere Gönderilen Gıda Yardımlarının Güvenliği, Yeterliliği ve Tüketime Uygunluğu
TÜBİTAK Projesi , 1002 - Hızlı Destek Programı
Törnük F. (Yürütücü), Çidem İ., Dertli E., Özcan M., Karakaş H.
2021 - 2023
2021 - 2023Standardize Instant Boza Tozu Üretimi
TÜBİTAK Projesi , 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı
Törnük F., Yazıcı F., Sert D., Atalar İ., Gül O.(Yürütücü)
2021 - 2023
2021 - 2023Enkapsüle Edilmiş Uçucu Yağlar Kullanılarak Fonksiyonel Şekersiz Sakız Üretimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F., Toker Ö. S.(Yürütücü)
2021 - 2023
2021 - 2023Tahinin Faz Ayrımı ve Depolama Stabilitesi Üzerine Farklı Yöntemlerle Modifiye Edilen Susam Posası Proteinlerinin Etkisi
TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Törnük F., Atalar İ., Sarıcaoğlu F. T., Gül O.(Yürütücü)
2020 - 2023
2020 - 2023Kalorisi Azaltılmış, Fonksiyonel ve Doğal, Probiyotikli Laktoferment Meyve Bazlı İçecek Üretimi
TÜBİTAK Projesi , 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı
Törnük F. (Yürütücü), Yüceer Y., Yetim H., Durak M. Z., Ekici L.
2019 - 2022
2019 - 2022Modifiye Nanokillerin Biyobozunur Gıda Ambalajlarında Kullanımı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F. (Yürütücü), İlaslan K.
2019 - 2021
2019 - 2021Lactobacillus plantarum İçeren Probiyotik Taşıyıcısı Yenilebilir Sodyum Aljinat Filmi Üretimi, Karakterizasyonu Ve Gıda Ambalaj Materyali Olarak Kullanım Olanaklarının Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F. (Yürütücü), Akman P. K., Bozkurt F.
2016 - 2018
2016 - 2018Elektropüskürtme Yöntemiyle Propolis Yüklenmiş Polivinil Alkol Nanopartiküllerinin Üretimi ve Karakterizasyonu
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F. (Yürütücü), Subaşı B.
2015 - 2018
2015 - 2018Kurkumin Taşıyıcısı Olarak Üretilen Ovalbumin Nanopartiküllerinin Karakterizasyonu
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F. (Yürütücü), Bozkurt F., Çiçek P. K.
2015 - 2018
2015 - 2018EKMEKLİK UNLARIN PELEMİR CEPHALARİA SYRİACA L İLE KUVVETLENDİRİLMESİ: PELEMİR TOHUMUNUN KARAKTERİZASYONU ACILIĞIN GİDERİLMESİ VE EKMEKÇİLİK KALİTESİNİ ARTIRMASI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
TÜBİTAK Projesi , 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
Törnük F. (Yürütücü), Yılmaz M. T.
2015 - 2017
2015 - 2017TÜRKİYE DE YETİŞTİRİLEN ÇEMENOTU TOHUMLARINDAN ELDE EDİLEN GAMLARDAN NANOKİLLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ BİYOBOZUNUR NANOKOMPOZİT FİLM ÜRETİMİ OPTİMİZASYONU VE KARAKTERİZASYONU
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F. (Yürütücü), Memiş S., Durak M. Z.
2013 - 2014
2013 - 2014Nanokil Takviyeli Antimikrobiyal Antioksidan Özellik Taşıyan Aktif Ambalaj Üretimi ve Gıda Ambalajlamada Kullanımı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F., Yetim H.(Yürütücü)
2012 - 2013
2012 - 2013Bitki ve Baharatlardan Elde Edilen Hidrosollerin Çeşitli Gıda Maddelerinde Doğal Dezenfektan Olarak Kullanımı
TÜBİTAK Projesi , 1512 - Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
Törnük F. (Yürütücü)
2006 - 2008
2006 - 2008Bazı Tahılların Farklı Sıcaklık ve Nemde Çimlendirilmesi Sırasında Ortaya Çıkan Mikrobiyal Yükün İncelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Törnük F., Yetim H.(Yürütücü)
Patent
2022
2022İğde ilaveli prebiyotik ve probiyotik (sinbiyotik) dondurma ve üretim yöntemi
Patent
Tescil Edildi, Buluşun Tescil No: 2019 23160 , Standart Tescil
2016
2016